Добрев иска десетократно увеличение на санкцията на ЕРП-тата за двойни фактури

Добрев иска десетократно увеличение на санкцията на ЕРП-тата за двойни фактури | StandartNews.com

Хасково. Долната граница на санкцията за ЕРП-тата, които не спазват разпоредбите закона и издават двойни фактури да скочи десет пъти. Това ще предложи за обсъждане в пленарна зала председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. В момента долницата на наказанието е 20 000 лева и може да стигне до 1 млн. лв. по преценка на регулатора.

Рестриктивните мерки трябва да се вземат час по-скоро и ще бъдат предложени за обсъждане между първо и второ четене на промените в Закона за енергетиката, посочи в Хасково Добрев.

Добрев посочи, че нарушението на практика е върху сметките на 1 % от абонатите на „Енерго Про", но въпреки това ако практиката продължи има риск да се повтори ситуацията от края на януари 2012 година, когато хиляди българи излязоха на улицата в знак на протест заради високите си сметки за ток.

"Ще бъдем безкомпромисни и няма да позволим нарушаване на разпоредбите", категоричен е народният представител.

Делян Добрев ще свика утре на извънредно заседание Комисията по енергетика. На нея ще бъдат привикани за обяснения и всички ЕРП-та. Добрев ще поиска обстойно статистика, за да се види дали и няма нарушения и двойни сметки и в другите енергийни разпределителни дружества- ЧEЗ и ЕVN.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай