Добрев: Дефицитът в НЕК е 600-800 млн.

Добрев: Дефицитът в НЕК е 600-800 млн. | StandartNews.com

София. Между 600 и 800 милиона е дефицитът в НЕК и трябва да направим всичко, за да го свием. Това каза Делян Добре от ГЕРБ и председател на комисията по енергетика към Народното събрание пред журналисти.

По думите му има различни предложения за това. Има внесени предложения от други групи народни представили за разделянето на ДКЕВР на два отделни състава, които аз лично не подкрепям", посочи Добрев.

Според него е неудобство разделянето на ДКЕВР, въпреки че ще бъде по-удобно, но ще доведе до едно създаване на втори контролен орган. Не виждам смисъл да създаваме две администрации за това", каза той. По думите му е хубаво да бъдат използвани средствата от приходите от продажби на квоти на въглероден диоксид или за енергийна ефективност, или за покриване на разходите на зелена енергия.

„В случая, ако те бъдат използвани за покриване на този дефицит между 600 и 800 милиона лева, ще се изпълни една от целите, за които се дават тези средства, а именно възстановяване средствата за зелена енергия", коментира Добрев.

По-рано по време на заседанието на енергийната комисия, Добрев предложи да се удължи срока за промени в Закона за енергетиката между първо и второ четене с още една седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай