До края на юли приключва работата по виадуктите по "Тракия"

До края на юли приключва работата по виадуктите по "Тракия" | StandartNews.com

„От есента ще пътуваме по магистрала до Благоевград", обеща регионалният министър 

„Ремонтите приключиха с изключение на виадуктите по направлението София-Бургас и София-Варна. Там ще се работи до края на лятото", това заяви регионалният министър Лиляна Павлова във „Факторът Кошлуков".

„Буквално за два месеца оправихме най-лошите 45 километра от магистрала Тракия. Оттук насетне по основния път до Бургас не предвиждаме да има тапи. Имахме изрично желание юли и август да не се ремонтира, затова и дейностите стартираха по-рано. Аналогично на това което правим на „Тракия" се случва и на „Хемус". И на двете места ще има ремонтиране на по 4 виадукта до края на годината", обясни още тя.

„Съгласно закона за бюджета всички приходи от винетки трябва да бъдат заложени за ремонт на пътища. 220 милиона от това ще отидат за поддръжка, включително и зимно почистване, макар че те са крайно недостатъчни", каза още Павлова.

„Благодарение на подобрените приходи от митници и данъци държавата успя да отдели 100 милиона за реахабилитация на пътищата. Предишното управление бе предвидило да ремонтира две години, това което ние за два месеца", допълни министърът.

Павлова похвали работата на кабинета „Борисов-2": „Постижението с което се гордеем – в крайна сметка за 4 месеца ще ремонтираме 80 километра магистрали и 8 виадукта."

По отношение на магистрала „Струма" министър Павлова обеща: „Ако няма извънредни обстоятелства, през зимния сезон ще пътуваме до Благоевград по магистрала."

Тя не пропусна и пътищата свързващи малките градове и населени места: „Извън магистралите има много още какво да се ремонтира, но парите са недостатъчни. С ОП „Регионално развитие" (2007-2013) и новата „Региони в растеж (2014-2020) ще финансираме втори и трети клас пътища."

„По новата програма 39 общини ще имат на разположение 1,5 милиарда лева за подобряване на градската среда – детски площадки, градски транспорт и цялата публична инфраструктура – училища, социални и културни институции. От общо 3 милиарда по ОП „Региони в растеж" половината са за общините. Другите средства ще отидат по няколко основни приоритета: Спешна помощ – 160 милиона за подкрепа на реформата в Спешната помощ. С тях ще закупим 300 линейки и ремонт на всички спешни центрове в страната. Образование – ще подкрепим средното професионално образование – учебни центрове за практика, лаборатории, инвестицията е в размер на 224 милиона. Подкрепяме спортни, икономически, културни учебни заведения", коментира министърът.

Павлова обясни в пълнота проблемите с плажовете и летния сезон: „Темата с плажовете е чувствителна. За момента МРРБ отговаря за политиката по управление на бреговата ивица. В България има 209 плажа, от тях 114 се стопанисват (концесионери, наематели, общини, областни управители) и 95 – неохраняеми. Към голяма част от неохраняемите няма интерес – недостъпни или в труднодостъпна територия с малко туристи. Законът дава възможност да помогнем. Ако областният управител каже, че има много хора ние може да му предоставим средства за наемане на 1-2 спасители."

Относно проверките регионалният министър сподели: „В момента наши екипи плюс екипи на РЗИ и Морска администрация проверяват всички плажове – има ли 50 процента свободна площ, дали на този плаж има задължителните спасители, указателни табели, медицинска помощ."

Министър Павлова отговори и на оплакванията за повишените цени по родните плажове: „За да може концесионерът на плажа да има приходи му е разрешено на 2 процента от плажа да разположи заведения за да печели. Никъде не сме споменали, че той трябва да сложи чадъри и шезлонги срещу заплащане. Но ние не можем да регулираме цените. Няма как държавата да отстъпи и да не събира такса от концесионера. Ще създадем опасен прецедент с непредвидими последици."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай