Депутатите сложиха налог на харчовете си

Депутатите сложиха налог на харчовете си | StandartNews.com

10% данък върху безотчетните разходи на парламентарните групи, които получават от Народното събрание. Това записаха депутатите по предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ с окончателното приемане на своя правилник.

В новите текстове те указаха още, че тези пари ще се ползват за плащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на депутатите в изборните им райони.

БСП пък се заканиха да сезират Конституционния съд заради новия правилник. Причината са новите текстове, според които депутатите ще бъдат гонени от заседания, ако обиждат членовете на Министерски съвет, президента или свои колеги. Окончателно бе прието и че народните представители няма да се подлагат на тест за наркотици. Предложението бе на Патриотичния фронт. В крайна сметка идеята събра едва 30 гласа "за". "Рейтингът на депутатите е спаднал прекалено много през последните години и затова трябва те да покажат, че са психично здрави хора, че не ползват дрога", мотивира предложението Юлиан Ангелов (ПФ). "Именно подобни предложения свалят рейтинга", скочиха от БСП. А лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че предложението съответства на всички религии, които отричат зависимостите от упойващи вещества.

Дебатите продължиха с предложение на Симеонов да се запише изрично, че депутатите не могат да ходят с оръжие и взривни и отровни вещества на работа. Текстът първоначално бе приет, но след прегласуване, поискано от Таско Ерменков от БСП, в крайна сметка предложението не мина. Бе прието и предложението Народното събрание да си има канал, но депутатите записаха, че това ще стане, когато има техническа и финансова възможност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай