Депутатите приеха промени в Закона за семейните помощи

Депутатите приеха промени в Закона за семейните помощи | StandartNews.com

Промените в Закона за семейните помощи, предложени от Министерски съвет, бяха приети от депутатите днес. Общо 115 гласуваха със „за", 21 народни представители бяха „против", само се въздържаха.

Други три законопроекта за семейните помощи на АТАКА, БДЦ и Патриотичния фронт бяха отхвърлени.

Промените насърчават отговорното родителство, с тях се въвежда по-висок интензитет на подпомагане до трето дете, по-голяма социална справедливост при предоставяне на семейни помощи. За първи път в Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД) се предлага дефиниция на понятието „семейни помощи" и се регламентират основните функции на органите на изпълнителната власт. С оглед на по-добро и бързо административно обслужване на дирекциите „Социално подпомагане" към Агенцията за социално подпомагане се предоставя право на достъп до определени бази данни, както и се осигурява предоставянето на информация по служебен път.

Семейните помощи се систематизират, като се определят на еднократни и месечни и се предоставят в пари и/или в натура. Във връзка с това се предлага използването на понятието помощи в натура, а не въведеното през 2006 г. понятие „социални инвестиции", което на практика се използва в много по-широк смисъл във всички сфери на социалната, икономическата, регионалната и други политики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай