Депутатите почват с дебат за бежанците

Депутатите почват с дебат за бежанците | StandartNews.com

Борисов казва в парламента как ще се справим с кризата

Миков поиска извънредно заседание при президента и екшън план

Как страната ни да се справи в кризата с бежанците. Това ще е основният дебат в парламента днес. В 9 часа депутатите ще започнат новото пленарно заседание след едномесечната си ваканция. Пръв пред тях ще застане премиерът Бойко Борисов. Най-вероятно част от въпросите към министър-председателя ще бъдат свързани и с бежанската криза. Заедно с Борисов в парламента за първия работен ден ще бъдат и вицепремиерите от кабинета "Борисов-2".

"По парламентарна традиция ще има декларации за новия сезон от всички парламентарни групи, пак по парламентарна традиция обикновено тези изявления се предават пряко по БНТ и БНР", коментира за "Стандарт" зам.-председателят на ГЕРБ Димитър Главчев. "Решение, което аз смятам да представя на Председателски съвет и да видим дали ще бъде възприето отново от колегите от другите парламентарни групи", каза още той. Точно Главчев ще води заседанието утре вместо председателя на парламента Цецка Цачева, тъй като тя участва в IV световна конференция на председателите на парламенти в Ню Йорк.
Пак според правилата в парламента е ред на ГЕРБ да предложи дневния ред на Народното събрание и затова от най-голямата парламентарна група настояват да се започне с второто гласуване на закона за училищното и предучилищното образование.

"Това е един от законодателните ни приоритети", подчерта Главчев. В четвъртък като точка 1-ва депутатите ще дебатират по антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева.
Ден преди заседанието на депутатите пък лидерът на БСП Михаил Миков поиска свикване на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Според председателя на БСП страната ни понася тежки репутационни последици от австрийската трагедия с бежанци, в която очевидно са замесени българи.

Миков коментира и темите от предстоящата парламентарна седмица. Той изрази мнение, че широкопромотираният от вицепремиера Кунева законопроект е фиктивно действие, но създава сериозни възможности за политически контрол върху корупцията - с начина, по който ще се избира този орган - политически, с вида на този орган - едноличен, с възможността анонимните сигнали да обосновават предприемане на определени действия и с възможността на органа кои анонимни сигнали да придвижи и на кои сигнали да не се обръща внимание. "Ще продължим да настояваме да има разписано в закона ясно обосноваване на вземането на решения за предприемането на иначе тези тежки действия. Имаме опит с тефтерчето "Златанов", така ще изчезнат и анонимните сигнали", каза още лидерът на социалистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай