Депутатите отказаха да се подлагат на наркотестове

Депутатите отказаха да се подлагат на наркотестове | StandartNews.com

София. Парламентът отхвърли предложението депутатите да се подлагат веднъж годишно на тест за употреба на наркотични вещества.

Предложението беше внесено от представители на Патриотичния фронт.

Предложението беше подкрепено от 30 депутати, 27 бяха против, а 53 се въздържаха.

Темата предизвика разгорещени спорове в пленарната зала. Според Филип Попов от БСП депутатите са ударили дъното с това предложение. Клетвеният лист, който всеки депутат подписва, е напълно достатъчен за неговата осъзната отговорност, смята колегата му Емил Райнов.

Красимир Велчев от ГЕРБ пък предложи освен задължителен тест за наркотици, депутатите да бъдат пращани веднъж годишно и на психотестове.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че въвеждането на тест не противоречи на религиите, но поиска становище от здравния министър, дали така страната няма да наруше международни конвенции.

Мартин Димитров от Реформаторския блок пъкпредложи имената на всички народни представители, които се притесняват от този тест и го отказват, да се обявяват публично.

Преди седмица текстовете бяха отхвърлени и от временната комисия за изготвяне на правилник на 43-ото Народно събрание. Тогава представители на левицата посочиха, че никой не може да бъде задължен да се тества за наркотици и изключение се прави при пътни нарушения. Депутати от ГЕРБ пък изразиха принципна подкрепа за идеята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай