Депутатите отхвърлиха президентското вето

Орешарски се надява поне частично да коригира досегашните политики

Депутатите отхвърлиха президентското вето | StandartNews.com

София. Депутатите от БСП, ДПС и Атака отхвърлиха президентското вето върху актуализацията на бюджета.

Против гласуваха 94, а 129 бяха "за". От разпечатката на гласуването е видно, че 11  депутати от Атака са подкрепили отхвърлянето на ветото. Лидерът Волен Сидеров не беше в пленарната зала по време на вота.

Преди това премиерът Пламен Орешарски се обърна към депутатите с молба да отхвърлят ветото, за да може правителството "поне частично да направи корекции във водените политики досега".

Атанас Мерджанов от левицата  обаче поиска прегласуване, заради проблем в електронната система за гласуване и депутатите гласуваха повторно.

При повторното гласуване "за" бяха 130, "против" 93. Въздържали се няма. 

С това гласуване актуализацията на Бюджет 2013, предвиждаща правителството да изтегли заем от 1 млрд. лв., остава в сила.

"Г-н Орешарски, ако бяхте казали, че искате да изтеглите кредит, за да попълните фискалния резерв, щяхме да гласуваме „за", обяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов след отхвърлянето на ветото на президента. „А когато казвате че имате дълг, както Станишев лъже, че имате да плащате 800 милиона, все едно сме ги похарчили, а са възстановени от Брюксел, е друго", обясни Борисов отрицателния си вот.

"Бих се радвал на подкрепа и на ГЕРБ. Очевидно на този етап не ме подкрепиха. Ще продължим да работим, надявам се да има проекти, които да имат тяхната подкрепа, заяви премиерът по-късно в кулоарите на парламента. "Надявам, се че няма да се наложи нова актуализация и поемам твърд ангажимент за това", обяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай