Депутатите обсъждат убежищата за бежанци

Депутатите обсъждат убежищата за бежанци | StandartNews.com

Народните представители се събират на извънредно заседание днес. Очаква се основни спорове да предизвика темата за бежанците и справянето с мигрантската криза, тъй като на второ четене Парламентът ще гледа промените в Закона за убежището и бежанците.

В дневния ред на заседанието са включени първо четене на Законопроекта за счетоводството и първо гласуване на промените в Данъчно осигурителния процесуален кодекс.

На първо четене влизат и промените в Закона за достъп до обществена информация, както и промените в Закона за автомобилните превози.  С предложенията става възможно безплатно да се дава информация единствено по преценка на институцията.

Според промените към МС трябва да заработи електронна платформа. Там ще бъдат публикувани, освен подадените заявления за достъп, също така и решенията по тях. Едно от предложенията е да не се предоставят данни, съдържащи статистическа тайна, събирана и съхранявана от НОИ. Новите промени предвиждат подаване на заявление по електронен път, без електронен подпис, което, според „Програма достъп до информация", ще улесни достъпа.

На първо четене в парламента влиза и поправката в закона, която ще забрани организираните през електронни платформи превози (анти Юбер поправка). Вносители от ГЕРБ - Цветомир Михов и Иван Вълков предлагат таксиметровият превоз на пътници да се извършва само от търговци, притежаващи удостоверения за регистрация.

Тази седмица депутатите трябва да одобрят окончателно и промените в Закона за защита при бедствия. Предвижда се Междуведомствената комисия да преценява степента на щетата, за да бъде получена помощ. При първото четене от „Патриотичния фронт" и БСП казаха, че предложенията ограничават броят на хората, които да получат обезщетения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай