Депутатите не приеха оздравяването на банки с отрицателен капитал

Депутатите не приеха оздравяването на банки с отрицателен капитал | StandartNews.com

София. За отпадане на точка 3 от проектното предложение, касаещо случая с Корпоративна търговска банка, гласуваха 151 депутати в Народното събрание. Отпадна изцяло следният текст: "Народното събрание в срок до 6 ноември да приеме изменение в Закона за кредитните институции, които задължават БНБ да предложи действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина". Текстът бе редактиран преди внасянето си от бюджетната комисия начело с Менда Стоянова. След като управителят на БНБ Иван Искров представи предложението за спасяване на банката от инвеститори, изискващо голямо държавно участие, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на бюджетната комисия Стоянова се отказаха изцяло от подкрепата си за този вариант. Предложение за отпадане на т. 3 освен Менда Стоянова внесе и депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

Редакция по т.1., предложена от Менда Стоянова, с текст: "Министерският съвет да подготви и да внесе в Народното събрание предложение за изменение в пълно съответствие с правото на Европейския съюз на законите, свързани с българското банково дело, включително закона за БНБ, закона за кредитните институции и закона за гарантиране на влоговете", бе приета със 130 гласа "За", 33 гласа "Против" и 1 "Въздържал се".

По т. 2 отново бе предложена редакция от Менда Стоянова от ГЕРБ: "Народното събрание да приеме законови промени, осигуряващи незабавно изплащане на гарантираните депозити при условията в правото на ЕС". Текстът бе приет със 133 гласа "За", 17 "против" и 18 въздържали се.

Т. 4 от предложението не бе редактирана. Тя касае сключването на договор от БНБ с международно юридическо лице, което може да разследва финансови престъпления, т.нар. форенсик акаунтинг. Текстът бе приет със 136 гласа "За", 23 "Против", а 3 се въздържаха. 

Заради отпадането на предишната т. 3, т. 4 зае нейното място и всички точки от решението бяха гласувани наново: 132 депутати подкрепиха, 35 бяха "Против", 1 се въздържа.

В края на дебатите Янаки Стоилов от БСП - Лява България предложи изцяло ново решение с текст: "Приема за сведение доклада на Българска бародна банка, като изразява неодобрение към надзора над КТБ", но председателят на парламента Цецка Цачева му обърна внимание, че на този етап не може да се предлагат цялостно нови текстове, а само редакции по предложени. Предложението да отпадне целият текст на проекта в четири точки не бе прието. "За" гласуваха едва 39 народни представители, 110 "против", а 18 - "въздържал се"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай