Депутатите на хотел

Депутатите на хотел | StandartNews.com

София. Втора седмица от конституирането на Народното събрание новите депутати спят по хотели и роднини. Общо 80 са народните представители без жилище в София и те ще бъдат настанени във ведомствените апартаменти, уточни пред "Стандарт" главният секретар Иван Славчов.

Жилищният проблем на избраниците ще бъде разрешен този уикенд, гарантираха от администрацията. От 20 май за депутатите от провинцията са ангажирани и 46 стаи в парк-хотел Москва, където нощувката на човек излиза по 22,50 лв. без ДДС, каза още Славчов. Част от новопристигналите в парламента обаче се ожалиха, че заради драстичното цигарено вето в хотела, предпочели да спят при роднини. "Имаме колега, който гостува вече седмица при баба си", признаха вчера ГЕРБерите Димитър Главчев и Менда Стоянова. Но спестиха името на депутата, за да не го злепоставяли. Главчев и Стоянова бяха по-изнервени от факта, че се бави разпределението на кабинетите в сградата на бившия Партиен дом. "Чакам списъците от групите и ги разписвам светкавично", отсече Миков. И даде да се разбере, че довчера следобед имало още депутати, които се записвали за жилища. Близо 90 са отремонтираните и обзаведени ведомствени апартаменти в различни квартали на София. Депутати от предния парламент, които били сигурни и за сегашния си мандат, предпочели да си плащат наем, вместо да местят багаж за 2 месеца.

След като се настанят в новите си домове, избраниците ще гласуват следващата седмица и новия правилник на Народното събрание. А той, както вече "Стандарт" съобщи, ще е с променена схема на заседанията. Освен блицконтрола на министрите след заседание на правителството, депутатите ще имат цяла седмица за обиколка на регионите си. Но при точен график, който ще се публикува онлайн на сайта на парламента, заяви Мая Манолова. От четвъртък до сряда включително избраниците ще са на десанти по общини, за да следят отблизо проблемите на хората. Следва законодателна дейност и петъчен парламентарен контрол. В новия правилник ще бъде зачеркната и практиката за политическото номадство. Ако депутат напусне групата си, то той става независим. Но парите от субсидията ще остават за съответната партия. Заради новата мярка ще има промени и в Закона за политическите партии, поясни Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай