Депутатите гледат ЗИД на Закона за МВР

Депутатите гледат ЗИД на Закона за МВР  | StandartNews.com

София. На днешното си заседание депутатите в Народното събрание ще гледат Законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР на първо четене.

На редовното пленарно заседание ще бъде подложен на първо гласуване и Законопроект за изменение на Закона за специалните разузнавателни средства (СРС).

С планираните промени Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще запази частично възможности за използване на специални разузнавателни средства (СРС), ГДБОП ще бъде върната в МВР, а президентът отново ще назначава главния секретар на МВР, с което ще се даде възможност за смяна на сегашния Светлозар Лазаров.

"Проектозаконът ще даде възможност да възстановим доверието в системата. С приемането му ще можем да говорим за евроатлантически ценности и интегритет в системата за сигурност", каза вносителят на промените Цветан Цветанов от ГЕРБ. Според него се връща балансиращата роля на президента в сектор "Сигурност".

Цветанов открои като втори акцент възстановяването на ГДБОП в структурата на МВР. В защита на това решение Цветанов цитира твърдения в доклада на Държавния департамент на САЩ от началото на 2014 година, според които изваждането на ГДБОП от МВР е затруднило разследването на важни международни операции с участието на България. "Ще върнем интегритета в полицията, защото с промените на министър Цветлин Йовчев имаше дезинтегриране на системата за сигурност", посочи Цветанов. По думите му с промените ще се възстанови и кариерното развитие с конкурсно начало в системата, което е било изгубено с измененията в закона, извършени от предишното правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай