Депутатите гласуваха оставката на Искров

Депутатите гласуваха оставката на Искров | StandartNews.com

Изслушаха кандидатите за шеф на БНБ в бюджетната комисия

Питат Манолов кога ще играе на борсата, Вазов избрал конкурентите за подуправители

Оставката на шефа на БНБ Иван Искров бе приета от мнозинството депутати в комисията по бюджет и финанси. Тя да бъде предложена на гласуване и в пленарна зала още следващата седмица. Това стана в края на заседанието на комисията, на което бяха изслушани кандидатите за поста в БНБ. Димитър Радев е номинация на ГЕРБ, сегашната му работа е в МВФ. Бисер Манолов е бивш шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, предлага го Реформаторският блок. Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, е кандидатура на Патриотичния фронт. Виктор Йоцов, бивш кадър на БНБ, е номиниран от АБВ.

Кандидатите бяха изслушани по азбучен ред, след което отговаряха на въпроси, зададени писмено от медиите и директно от депутатите. Те представиха своите виждания за работата на централната банка и нейното ръководене. Всеки от тях запозна народните представители със своята програма за шестгодишния гуверньорски мандат. Депутатите заляха номинираните с пиперливи въпроси. Най-често задаваният беше кои ще са подуправителите. Бившият финансов министър Петър Чобанов и настоящ депутат от ДПС провокира Бисер Манолов с въпроса кога ще играе на борсите - дали това ще става в почивните му дни? Питането бе провокирано от факта, че Манолов 10 г. е бил главен дилър на Булбанк и е известен с отличното познаване на световните финансови пазари.

Реформаторите пък поставиха директен ултиматум на Димитър Радев да уволни целия досегашен управителен съвет на БНБ, ако иска да разчита на тяхната подкрепа. На въпроса към Вазов кой би поканил в екипа си, ако бъде избран, той посочи и тримата номинирани. Радев пък през цялото време ловко избягваше този отговор. Запитан какви качества трябва да притежават хората, които би посочил за свои подуправители, той каза, че най-главното е да са почтени и с експертиза, а освен това технократи.

Неназованата номинация на банкерите се оказа Димитър Радев. На изслушването присъстваше управителният съвет на Асоциацията на банките в България. След края на дебатите на въпрос на "Стандарт" коя е тяхната кандидатура, един от тях каза: "То е ясно, той е класи над останалите", визирайки Радев.

Започвам с анализ за КТБ

Димитър Радев, кандидат на ГЕРБ

Моята програма включва 18-месечен план за действие с три основни направления - незабавни мерки, стратегически цели и институционално развитие. Като първи и незабавен приоритет са събитията около КТБ. Те разкриха наличието на сериозен пробив в "Банков надзор" и това поставя въпроса за ликвидността и активите на търговските банки. Затова е по-важно да се прави своевременно оценка на риска за всяка банка, а не непрекъснато да се правят проверки на място. При малък риск честотата на проверките може да е веднъж на две години. Това трябва да се съобрази и с капацитета на БНБ.

Програмата има 4 ключови дати. Септември 2015 г., трябва да е готов доклад за състоянието на банковия надзор и пакет от мерки за развитието му. През декември се предвижда да се направи звено за преструктуриране на банки, което се създава с обсъждания в момента законопроект. През юли 2016 г. е предвидено да приключат стрес тестовете на банките, а през декември да бъде направена окончателната оценка на финансовата система.
Като незабавни са определени три групи мерки. Те са за укрепване на банковия надзор, създаване на рамка за решаване на проблеми, оценка на активите на банките.

Валутният борд ще бъде запазен до влизането в еврозоната, а валутният резерв - консервиран както сега. За самата еврозона решенията се вземат от правителството и парламента, а не от БНБ. В централната банка предлагам да се направи съвет по присъединяването, ръководен от един от подуправителите. Част от нея е и план за подмяна с подобрени серии на съществуващите банкноти, както и за замяна на малките номинали с монети. Печатницата на БНБ да получи лиценз за печатане на евро, което ще е нужно не само след влизането на страната в еврозоната, но е и въпрос на престиж. Печатането на пари в печатницата ще става само след търг.
Критерият, по който бих избрал кой да е подуправител, включително по банковия надзор, е технократски. На първо място качествата на подуправителите са да бъдат почтени и хора с експертиза. БНБ трябва да бъде държана максимално отдалечена от каквито и да било политически влияния. БНБ не трябва да се конфронтира с правителствата, защото от моите наблюдения по света съм разбрал, че подобни конфронтации не свършват добре.

Бърз курс към еврото

Бисер Манолов, кандидат на РБ

* Приоритети:
Към членството в единния надзорен механизъм трябва да се пристъпи незабавно след оценката на качеството на активите и стрес тестовете. Членството в еврозоната е застраховане на финансовата ни система срещу кризи. Участието в единния надзорен механизъм пък е застраховка за банковата система. В дългосрочен план финансовата и банковата система ще бъдат подпомогнати в преструктуриране и възстановяване от фонд, който за 8 години трябва да натрупа 55 млрд. евро. Също така при влизане в еврозоната нашите депозити ще бъдат застраховани във фонд, в който следващите 10 години ще бъдат събрани над 75 млрд. евро.
* За банките:
Привърженик съм на метода "балансирана твърдост", което означава банките да не бъдат тормозени от излишни регулации. Много често коментираме дали банковата система е голяма или малка. Тя е малка. Ние можем много да растем. И ако банките бъдат регулаторно притискани, те ще се отклонят от своята основна дейност да кредитират, което ограничава предприемачеството.
* За БНБ:
Трябва да бъде подписан договор за тясно сътрудничество с ЕЦБ и да се гарантира, че надзорът ще спазва стриктно изискванията на ЕЦБ. Това би било силен политически акт. По отношение на проблемите в БНБ е необходимо да се работи по системата за ранно предупреждение за кризи. Да се създаде специализиран комитет към централната банка, който да се зачисли към УС на БНБ, за да не бъде поставян в положение да взема решения в критични моменти, без да разполага с необходимата информация. БНБ трябва да има достъп до междинните отчети и ако една одитна компания представя некачествени отчети, централната банка трябва да има възможност да предпише смяна на въпросната одитна компания.

Мерки срещу атаките към валутния борд

Григорий Вазов, кандидат на ПФ

* Атаките към валутния борд ще продължат. Това показват всички анализи. Защото в Закона за валутния борд все още има един резерв, който не е пипнат и според всякакви експерти представлява много сериозен интерес. Така че тук трябва да се вземат много сериозни мерки за спокойното функциониране на валутния борд до влизането в еврозоната.
* Аз съм доста критичен към компетентността на много от експертите в ЕС. Нямам им доверие и когато видя информацията, на базата на която са дали своите изводи, тогава ще дам мнение. Стига с тези стрес тестове! Ще дойдат 7-8 чуждестранни екипа и ще сложат един огромен ресурс и едни магистърчета, задочничета, работещи за тези фирми. И ще започне след тези стрес тестове едно изтичане на информация. И действително тогава ще видим какво означава стрес. Имаме достатъчно изявени консултантски и банкови компании, които могат да направят този анализ. Гарантирам, че не сме корумпирани. Защо не може да бъде корумпирано едно ръководство на българска търговска банка? Защото няма как.
* Това, което бих апелирал, е да се засили ролята на банките с български капитал, защото те също са елемент на националната сигурност.
* Сериозен проблем е това, че е нарушен институционалният респект на БНБ, тъй като без това не може да бъде постигната дългосрочната цел, а именно влизането в еврозоната. Първи в списъка със задачите са промени в закона за БНБ от гледна точка на функциите на УС. Втора спешна задача е да се изнесе структурно звеното, което оценява рисковете пред икономиката и банковата система на страната, и то да бъде подчинено директно на УС на БНБ.

Най-важно е да върнем доверието в надзора

Виктор Йоцов, кандидат на АБВ

Работил съм в БНБ и познавам работата там. Ако бъда избран за поста, за три месеца ще изготвя план за преструктуриране на работата в банката, който ще бъде оповестен на сайта на институцията. Най-важно е да се върне доверието в банковия надзор, което силно пострада заради фалита на КТБ. Заради разклатеното доверие не се забелязва, че централната бака има и много други звена, които работят добре. На БНБ най-слабото звено беше надзорът, от което пострада цялата институция. Ако се гледа законът, цялата отговорност на практика пада върху надзора в банката. В по-дългосрочен план е добре да се помисли дали надзорът над банките да остане в БНБ или да отиде към финансовия надзор, каквато е практика в други страни. Централната банка трябва да е участник в процеса по финансово ограмотяване на населението и да е съветник на правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай