Депутати: Толстой, извини се!

Депутати: Толстой, извини се! | StandartNews.com

Андрей Ковачев пише на руснака във фейсбук, народни представители готвят протестна декларация

Извинение от скандалния нов руски законодател Пьотр Толстой поискаха български евродепутати и народни представители. Бъдещият руски парламентарист от партия "Единна Русия" разгневи България с думите си: "Ще я купим цялата". Праправнукът на великия писател Лев Николаевич Толстой бе сред интервюираните от кореспондента на БНТ по повод проведените в неделя парламентарни избори в Русия, на които Толстой се кандидатира. Партията му "Единна Русия" печели с над 54%, което й осигури конституционно мнозинство в Думата.

"Нужна е дълбока реформа на Европейския съюз, смяна на ръководството му и отказ от политиката на присъединение на страни, които влизат в зоната на национален интерес на Русия", заяви кандидат-депутатът от "Единна Русия". На реплика на кореспондентката на БНТ: "Пожелаваме му, ако влезе в Думата, да води доброжелателна политика към България", Пьотр Толстой отговаря: "Разбира се. Просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме".

Откровенията му предизвикаха лавина от възмущение у нас. "Арогантно. Бих оценил, ако съответните официални руски институции намерят начин да се разграничат от него", обяви чрез социалната мрежа дипломат номер 1 Даниел Митов.
"Писах във Фейсбук страницата на Пьотр Толстой за извинение за неприемливото му изказване. Написах му, че така не се изграждат добри отношения с България", каза евродепутатът на ЕНП от ГЕРБ Андрей Ковачев за агенция Фокус. Той посочи, че неговите виждания винаги са били в посока на разбирателство с Руската федерация. "Искаме добри и взаимоизгодни отношения, но те трябва да зачитат суверенното право на всеки народ", подчерта Ковачев.

"Ние сме признателни и на руските, и на украинските, и беларуските, финландските, и на румънските войници, които отдадоха своя живот за Освобождението на България. Това по никакъв начин не се пренася, за да бъдем зависими по някакъв начин", категоричен бе Ковачев. Той посочи, че чувства темата лична, защото негов прадядо е един от опълченците на връх Шипка. "Той се е бил заедно с руските войски за защитата на заслона Орлово гнездо. Болно ми е, когато се злоупотребява с исторически чувства. Видяхме преди няколко дни какво се случи и на язовир "Копринка" със събитието на т. нар. русофили", добави той. "Правенето на опит на разделянето на българския народ на русофили и на нещо друго, което не съществува, и да се опитват да ни кажат, че който не подкрепя "Кремъл", е русофоб, е абсолютно безумно", допълни Андрей Ковачев.
Протестна декларация на парламента обсъждаха вчера депутати от ГЕРБ. Очаква се те да я внесат в пленарна зала в сряда, научи "Стандарт" от източници в управляващото мнозинство.

Възмущение от думите на Толстой изказаха кандидат-президентите на АБВ и на Реформаторския блок - Ивайло Калфин и Трайчо Трайков. А "Протестна мрежа" настоя "Единна Русия" да се разграничи от думите на Толстой. Организацията изпрати писмо до премиера, председателя на парламента и министрите, както и до посланика на Русия у нас, с което настоява за извинение и призовава ДАНС да направи задълбочена проверка на обстоятелствата, които са визирани в изказването.

Калфин: Ще си счупи зъбите

България не е за продан. Който е решил по този начин да си създава влияние, ще си счупи зъбите в България, коментира кандидат-президентът на АБВ Ивайло Калфин. Според него тонът на страната ни към Москва трябва да бъде едновременно твърд и дипломатичен. "Твърдият тон не означава крясъци, а отстояване на позиции и точно това е добрата дипломация", очерта линията си към Москва Калфин.

Георги Кадиев: Враждебно изказване

Изказването на Толстой е враждебно, обяви в специална позиция партия #НормалнаДържава на назависимия депутат Георги Кадиев. Тя настоява за реакция на българското Външно министерство.

"ПП #НормалнаДържава изказва силна загриженост по повод изказването на известния руски журналист и телевизионен водещ и кандидат-депутат от управляващата партия "Единна Русия" Пьотр Толстой. Надяваме се то да не отразява официалната позиция на политическата формация, чийто кандидат-депутат се явява г-н Толстой", се казва още в позицията на партия #НормалнаДържава. Според нея становището на Толстой, че "ръководството на Европейския съюз трябва да бъде сменено" и че "не трябва да се допуска приемането в Европейския съюз на страни, които влизат в зоната на стратегическите интереси на Руската федерация" е пряка намеса в дейността и политиката на Европейския съюз.
Партия #НормалнаДържава призовава външно министерство да изрази протест, а също така да бъде уточнено дали думите на Толстой представляват и официалната позиция на партия "Единна Русия".

Трябваше да има протести на патриоти

Трайчо Трайков
кандидат-президент на Реформаторски блок

Човек би очаквал в такава ситуация да има реакция на правителство, дипломат, протести на патриоти пред руското посолство, увити в националния флаг. Нищо такова не се случва, не се гради по този начин национална сигурност.

Може да е изтървана дума от сериозен план

Валери Симеонов
съпредседател на ПФ пред ПИК

За съжаление в думите на Толстой има голяма доза истина. Като човек, който живее в Бургас, съм впечатлен от сериозното присъствие на руски граждани. При всички случаи обаче трябва да представлява интерес за нашите служби - за разузнаване, за полиция и т.н. Защото наистина може да бъде начало на процес на внедряване на големи групи нехарактерни за България, хора с чужд език, с чужда култура, което действително може да бъде неполезно за България. Може да е емоционално изтървана реплика по отношение на сериозен план. Но самият факт, че това не е Жириновски, на когото доскоро не обръщахме внимание, сериозно нарастващото влияние на националистическите партии говори за това какви са процесите във външната политика. Така че това изявление не идва случайно, а е продължение на сериозна политика и смяната на ориентацията на руското общество като цяло по посока на болните им имперски амбиции.

Нарича опозицията мерзавци

Тв журналистът е в черния списък на Украйна

Предизвикалият вълна от възмущение в България руски телевизионен водещ и новоизбран депутат в Думата Пьотр Толстой е известен със скандали и в Русия. Негова запазена марка са злъчните негативни оценки и нападки от ефира към опозиционните сили в Русия. За техните представители Толстой използва обидни епитети като "параноици", "подлеци" и "мерзавци".

До юли тази година 47-годишният Пьотр Толстой бе водещ и автор на най-популярната неделна програма "Время" на руската телевизия. Той напусна екрана през юли, за да се готви за изборите за Дума като кандидат на партията на управляващата партия "Единна Русия".

Пьотр Толстой е завършил международното направление на Факултета по журналистика на Московския държавен университет. През 90-те години на миналия век, преди да отиде в телевизията, е работил в кореспондентските бюра в Москва на в. "Монд" и Франс прес.

Телевизионерът е включен в украинския списък на санкционираните известни руснаци заради позицията им за присъединяването на Крим към Русия.

Пьотр Толстой има далечна връзка с гениалния руски писател Лев Толстой - той е негов праправнук. Както пише в мемоарите на дъщерята на Лев Толстой, Александра, след като на стари години граф Толстой се отказва от аристократизма и земите си и напуска имението в Ясна поляна, прочутият писател и философ Толстой възнамерявал да дойде в България и да се присъедини към колония на толстоисти, изповядващи неговите идеи за отричане от богатството и сближаване с народа. Далечни роднини на Пьотр Толстой по тази линия днес живеят в Германия, Австрия, Великобритания, Сърбия и някои части на Русия.

Семейството на майка му също е от дворянски произход.

Бургазлия сложи на шега цена 681 лв

Бургазлия от най-големия жилищен комплекс "Меден рудник" отговори с шега на скандалното изказване на Пьотр Толстой. Нашенецът пусна обява за продажбата на държавата в една от най-големите интернет платформи за купуване и продаване, съобщи Флагман. Бургазлията, явно бесен на изказването, решил да отвърне нестандартно. Символичната сума от 681 лв. не е случайна - годината, в която е създадена Първата българска държава. В характеристиките той е посочил, че се предлага с ток и вода, като държавата върви с народа - 6-7 милиона "балъци". Купувачът ще получи и бонус - 240 депутати.

300 000 братушки с имоти у нас

Обемът на руските инвестиции в българската икономика към края на 2015 г. възлиза на около 1,9 млрд. евро. Това каза в интервю за "Стандарт" в началото на 2016 г. Сергей Герасимов - първи заместник-министър на правосъдието на Руската федерация. Тогава той съобщи, че 300 хил. руснаци са вложили според ориентировъчните оценки на експертите не по-малко от 4-5 млрд. щатски долара в придобиването на български имоти.

В същото време по данни от регистъра Булстат, публикувани в "Капитал" през миналата година, регистрираните собственици на имоти с руско гражданство за периода 2006-2014 г. са 63 574.

Разминаването в цифрите се дължи на факта, че много руски граждани записват имотите си на български фирми или физически лица, обясниха брокери.

През 2013 г. Национално сдружение "Недвижими имоти" излезе с данни, според които приблизително 320 000 са апартаментите по курортите, собственост на руски граждани. Сдружението изчисли тогава, че това са около 8% от жилищата в цяла България и около 1/3 от имотите по Черноморието ни. През следващите 2 години обаче вследствие обезценката на рублата и призива на Владимир Путин към държавната администрация - да летува в Крим, руснаците масово тръгнаха да продават морските си жилища у нас. Тенценцията започна да се обръща отново в края на 2015, началото на 2016 г. В момента се наблюдава интерес на братушките към недвижима собственост в градовете и особено в София, което показва, че те вече идват не само за ваканция, но и за бизнес у нас, твърдят брокери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай