Депутати питат Писанчев "спяща клетка" ли е ДАНС (ОБЗОР)

Депутати питат Писанчев "спяща клетка" ли е ДАНС (ОБЗОР) | StandartNews.com

"Спяща клетка ли е ДАНС, г-н Писанчев". Такъв въпрос получи шефът на родното ФБР при изслушването си в парламента вчера. Той бе повикан от депутатите, за да докладва за операцията на агенцията и прокуратурата от вторник, когато агенти арестуваха няколко мъже за проповядване на радикален ислям. По време на закритото заседание Реформаторският блок настоя Писанчев да напусне поста. "Направихме го, защото не можахме да разберем дали в България има спящи клетки на радикален ислям, но разбрахме, че има друга спяща клетка и тя се казва ДАНС", разясни генерал Атанас Атанасов от ДСБ. Самият Писанчев заяви, че няма да хвърли оставка. Но подчерта, че решението ще бъде взето от народните представители, както е по закон.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов също се изказа изключително критично към сегашния председател на ДАНС. "Писанчев оставя впечатление, че не се справя", заяви той. Но посочи, че за смяна на ръководството в агенцията може да се говори след сформиране на комисиите и изслушване на Писанчев, както и след като новият Закон за МВР влезе в сила. "Изключително сме обезпокоени от това, че г-н Писанчев каза, че те наблюдават процеса, но все пак трябва да знаят, че една от основните функции на ДАНС е да противодейства, а не да наблюдава", отсече Цветанов.

Червеният депутат Георги Кадиев също призова за оставка. "Мисля, че и ръководството на БСП и парламентарната група трябва официално да поискат и подкрепят оставка. Банковата система е част от националната сигурност и ДАНС не се справи", написа той във facebook.

Междувременно от "Атака" обявиха изслушването за "пълен фарс" и заявиха, че е било обсъждано изграждането на ислямски център у нас. "Изграждането и правилното управление на ислямски институт би контролирал разпространението на радикален ислям", заяви от своя страна Писанчев. Идеята е била подкрепена и от Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт. Според него няма нищо по-нормално от това българските мюсюлмани да се обучават за мюфтии в България, а не да ходят в арабските страни и да им "промиват мозъците".

Шефът на агентите: Няма заплаха

В момента няма директна терористична заплаха за България, обяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев. Но разясни, че има опасност от радикален ислям. "Имаме конфликт, който се разраства. Имаме реална заплаха, с която трябва да бъдем много внимателни", подчерта той. Писанчев обясни, че в тази връзка са нужни и законодателни промени, свързани с инкриминирането на последователството на организации от типа на "Ислямска държава". "България е в центъра на сериозни събития. Тя се намира между две големи кризисни точки, които са дългосрочни и няма да свършат скоро. Нуждаем се от много внимателна стратегия. Опитахме се да направим превенция на нещо, което се опитва да се създава и мисля, че няма да е единствено. Цялата държава трябва да направи анализ на ситуацията и стратегията на това какво правим между тези две кризисни точки. България започва да заема доста стратегическо място в Черноморския басейн", обясни той. Но заяви, че няма нужда от свикването на Консултативния съвет по национална сигурност.

Председателят на ДАНС посочи, че Окръжният съд в Пазарджик е виновен за изтичането на информация за акцията, което е наложило избързването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай