Депутати искат еднодневна винетка

Депутати искат еднодневна винетка | StandartNews.com

Регионалната комисия подкрепи и въвеждането на тримесечни стикери

Депутатите от регионалната комисия в парламента подкрепят въвеждането на еднодневна винетка. Това става ясно от публикуван доклад от работата на комисията.

Народните представители са подкрепили и въвеждането на тримесечен стикер. Депутатите са приели и промяната винетките да важат за календарен период от датата на издаването им, а не както досега за период. Предложенията за промените бяха внесени през април от депутати на Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Според депутатите е дискриминация водачите на тежкотоварни автомобили да могат да закупят еднодневна винетка, а шофьорите на леки коли да нямат това право. Освен това стикерът за 24 часа ще улесни и преминаващите транзитно коли през страната, се казва в мотивите.

Тримесечната винетка пък щяла да е подходяща за хората, които пътуват единствено през летния сезон. Искане за 6-месечен стикер бяха отправили и собственици на мотори, които ги ползват единствено в сезоните, през които времето позволява това. Тримесечната винетка ще е удобен и за българите, които живеят в чужбина и се връщат в страната само за няколко месеца, смятат вносителите. От Агенция "Пътна инфраструктура" обаче не са съгласни с въвеждането на новите винетки.

Според тях подобни стикери няма никъде в ЕС, а и някои от предложенията на депутатите щели да влязат в сила с въвеждането на електронната винетна система, по която се работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай