Депутат бори космически пирати

Депутат бори космически пирати | StandartNews.com

София. В последните работни дни за парламента депутатът от Коалиция за България Мартин Захариев внесе законопроект за космическата дейност.

"Приемането му е първа и необходима стъпка за гарантиране на националната сигурност срещу непознати досега заплахи като използването на космически технологии за терористични цели (космически тероризъм) и космическото пиратство", посочва в мотивите Захариев. Последното по думите му ще се появи "като нова, еволюирала форма на проблема за морското пиратство в Индийския океан". И България трябва да е подготвена, за да защити националната си сигурност.

Текстовете имат за цел "за първи път в историята на българското законодателство да уреди материята на националните космически дейности", аргументира се в мотивите си избраникът. "Парадоксално е, че България, която има богата и успешна история, свързана с усвояването и изучаването на Космоса, изостава от световната тенденция за национално правно регламентиране на тази сфера", се казва още в документа. Екзотичното звучене на законопроекта обаче не омаловажава текстовете, които ще са "предпоставка за по-стриктно изпълнение на задълженията на българската държава като страна по основните международни договори в областта на Космоса".

Става дума за основни принципи на дейността на отделните държави "по изследването и използването на космическото пространство, включително Луната и другите небесни тела от 1967 г.", казва още Захариев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай