Ден на Пеевски в парламента

Депутат се става по волята на избирателя, каза Местан, квотата на ГЕРБ го подкрепи, твъди Станишев

Ден на Пеевски в парламента | StandartNews.com

София. С политически изказвания за Делян Пеевски и решението на Конституционния съд, че той е депутат, започна парламентът. Самият Пеевски не бе в Народното събрание.

Нямам представа дали ще влезе още днес в пленарна зала, каза преди заседанието Камен Костадинов. Колегите му от ДПС също допълваха, че не знаят кога Пеевски ще се върне в НС. ГЕРБерите любопитно надничаха към стаята на движението.

Може да има работа в чужбина, разсъждаваха социалистите.

Обърнете внимание, че трима от съдиите, които са се произнесли, че Делян Пеевски запазва статуса си на народен представител, са от парламентарната квота на ГЕРБ, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. И отсече: "В една правова държава решенията на Конституционния съд не се коментират, а се изпълняват". По думите на Станишев висшите магистрати са взели категорично решение за запазването на депутатския статут на Пеевски и би трябвало той да присъства на пленарните заседания.

"Г-н Делян Пеевски е народен представител по волята на избирателите. Това е най-важното, което трябва да се каже по този казус. Искането на 96 депутати от ГЕРБ за това Конституционният съд да обяви, че г-н Делян Пеевски е в режим на несъвместимост, ерго не е народен представител, е отхвърлено", заяви и лидерът на ДПС Лютви Местан.
"Избягвам коментари на решения на Конституционния съд. Конституционните съдии имат възможност в мотивите си да кажат всичко, каквото са искали да кажат", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И допълни, че той и съпартийците му са нямали никакви контакти с докладчика по делото Румен Ненков, независимо че синът му Александър Ненков е депутат от ГЕРБ.

"Аз бих направил журналистическо разследване кой е Делян Пеевски и какво в биографията и кой му пречи да заеме поста на председател на ДАНС", коментира по-рано пред бТВ Камен Костадинов. Той каза, че Делян Пеевски има нравствени и професионални качества да оглави ДАНС.

Парламентът осъмна със засилена охрана. Тя изненада самите депутати, защото протести пред сградата нямаше. Въпреки заканите на "Протестна мрежа" на традиционно кафе на жълтите павета пиха 6-7 души.
Абсурдно е да се протестира срещу решение на Конституционния съд. Не можем да срутим държавата", коментира в кулоарите Рамадан Аталай (ДПС).

Връщам се за ужас на задкулисието

Делян Пеевски, депутат от ДПС

Във връзка с Решението на Конституционния съд съм длъжен като гражданин на страна - членка на Европейския съюз, да заявя отговорно и с доблест, че името ми е подложено необосновано на публичен линч, а личността ми се сатанизира по сценарий на заемащи позиции във високите равнища на властта в държавата. Възмущавам се, че правото ми да бъда избиран - основно гражданско право в демокрацията, бе подложено на съмнение и се превърна в бумеранг, за рикошета на който аз плащам неясна и непосилна цена.

Въпросът "Кой предложи Пеевски за председател на ДАНС?" отдавна няма смисъл. Защото отговорът бе даден многократно - премиерът Пламен Орешарски предложи кандидатурата ми на Народното събрание, съгласувано с двете политически сили, които подкрепят кабинета. Рутинна технология при всеки избор.
Въпросът, на който и аз имам право, е кой (кои) и защо не позволиха да стана Председател на ДАНС.
Мое е правото преди всички да дам ясния и неудобен отговор на този въпрос.

Това е "здравият" и инкриминиран съюз между контрабандата, корупцията и властта на политици, които, вместо да се борят срещу криминалните схеми в икономиката, решиха да ги подчинят на себе си и партийния си интерес. Т.е. да се сраснат с престъпността и корупцията органически и навеки. (За съжаление имаше пробойна - печатницата в Костинброд засече и започна обратно броене, за чиято цена определиха главата на Делян Пеевски.)
И вендетата с мен започна. Логиката ми е необорима и проверима.

Първо. Президентът без каквото и да е колебание за авторитета на институцията, която представя, и с афекта на притиснат неизвестно до каква стена инициира бламиране на Решение на парламента на Република България. В случая - за избирането ми за председател на ДАНС. В колаборация с разбитите през Костинбродската печатница лидери на заради това неслучили на власт политически сили президентът - длъжник им за позицията си, официализира политическия цинизъм.

Второ. Аз не упражних правото си на избран и отказах да бъда назначен за председател на ДАНС. Само че и до днес президентът и политическата му компания с минало на корпоративните си контакти все името Пеевски изрича.
Защо Президентството на държавата акумулира неистово риторика с клише името на един гражданин?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай