Даниел Кирилов за Лозан Панов: Критично е магистрат да прави политически изказвания

Имам съмнение, че целта е да се намали доверието в съдебната система, обяви депутатът от ГЕРБ

Даниел Кирилов за Лозан Панов: Критично е магистрат да прави политически изказвания | StandartNews.com

Критично е, когато магистрат прави политически изказвания, обяви депутатът от ГЕРБ и председател на Правната комисия в НС Даниел Кирилов по повод визитата на Лозан Панов при президента Румен Радев.

Това са изявления, които са извън компетентността, извън битието на магистрат, включително такъв от най-висок ранг. Смятам също така, че те са доста неуместни и връщат един дебат много назад във времето. Този въпрос е дискутиран преди повече от 20 години, когато се конструират изцяло органите в съдебната система и се диференцира тяхната независимост, продължи Кирилов.

Може би тук подозирам по-скоро една политическа дейност или задача, която се преследва в тази връзка, която е работа на политическите партии. Например в нашата предизборна програма ние заявихме, че винаги ще работим за евентуалното постигане на такова парламентарно мнозинство, което би могло да направи едни следващи изменения в Конституцията или в рамките на Обикновено или в рамките на Велико народно събрание", заяви Кирилов.

Малко е странно единият от „тримата големи" да казва, че иска тази част от магистратурата да бъде еди-каква си. Никой не е печелил от повдигането на такива дебати, продължи депутатът. Кирилов обясни, че ако Панов има политически амбиции, демократичният обществен и правов ред позволява свободни изяви.

Кирилов обяви също, че промените в Административно-наказателните разпоредби са основна част от предизборната програма на ГЕРБ. Целта е тежестта да бъде прехвърлена от гражданите и фирмите към администрацията. "Стремим се да повишим с още по-голяма степен електронизацията при административното правосъдие,, продължи Кирилов.

И при тази структура на органите в съдебната система е възможно те да изпълняват си компетенциите съобразно закона, обяви той по повод желанието на Лозан Панов да се отдели прокуратурата от съдебната власт. "В тази ситуация на промяна на съдебната система е много важно всички да работим за увеличаване на доверието към нея. Когато всеки си търси някакъв повод да критикува нещо, да дерогира установени структурни решения и правила, възниква съмнението, че може би целта е да се намали доверието към съдебната система", каза Кирилов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай