Данев и Абаджиев във въртележката за премиер

Плевнелиев дава мандата на ДПС във вторник

Данев и Абаджиев във въртележката за премиер | StandartNews.com

Имената на шефа на БСК Божидар Данев и на бившия син депутат Димитър Абаджиев се завъртяха във въртележката за служебен премиер вчера.

Според депутати те са част от списъка на президента Росен Плевнелиев, с които се водят разговори в момента. "Във Виена съм. Никой не ми се е обаждал да ме кани за служебен премиер", каза за "Стандарт" Абаджиев. В момента той е представител на България в "Набуко". Божидар Данев пък бе ангажиран с предложения до Обществения съвет към президента за излизане от кризата и не пожела да коментира темата.

Междувременно стана ясно, че във вторник държавният глава Росен Плевнелиев ще връчи и последния проучвателен мандат за съставяне на правителство на ДПС. Очакваше се това да се случи днес, но държавният глава отложил връчването с няколко дни. Причината е да се спазят сроковете, предвидени от конституцията, в синхрон с вече насрочената дата за предсрочните избори - 12 май. Според конституцията държавният глава има 7-дневен срок да състави служебен кабинет и да разпусне парламента.

Лидерът на движението Лютви Местан предварително обяви, че ще върне мандата светкавично. Ако това се случи на 12 или 13 март, ще бъдат официално оповестени членовете на новия служебен кабинет. Досега като евентуални премиери се спрягаха още имената на шефа на газовата и петролна асоциация Андрей Делчев и бизнес дамата Румяна Кючукова. Сред имената на евентуални членове на бъдещия кабинет публично се завъртяха и почти всички от екипа на президента. Най-упорити са слуховете за това, че новият служебен министър-председател ще е главният секретар на държавния глава Екатерина Захариева. Спрягани за членове на служебното правителство са още началникът на кабинета на президента Цветлин Йовчев и икономическият му съветник Евгени Ангелов. Държавният глава обясни, че няма да коментира спекулативни сценарии за състава на бъдещия кабинет и членовете му ще станат ясни едва при назначението им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай