Данъци и европроекти пробиха хазната

Засилват контрола върху горива и алкохол, затягат мерките срещу контрабандата

Данъци и европроекти пробиха хазната | StandartNews.com

Дупката в бюджета стигна 1,147 млрд., ремонтът готов през септември

София. Несъбрани данъци и плащания по европроекти пробиха държавната хазна. Дупката вече е 1,147 млрд. лв., или 1,8% от брутния вътрешен продукт на страната. За сравнение, за същия период на миналата година бюджетът е бил на червено едва със 168 млн.

Данните изнесе финансовият министър Румен Порожанов на заседание на Министерския съвет. 647 млн. лв. от дефицита са от неплатени данъци, акцизи и осигуровки. Близо 500 млн. са извадени заради неразплатени от Брюксел средства по спрените програми "Околна среда" и "Регионално развитие". Приоритет е този ресурс да се върне в хазната, като крайният срок е 30 ноември, обяви Порожанов. Никак не е сигурно обаче, че ще издържим поправителния изпит пред ЕК и парите ще бъдат възстановени, коментират финансисти.

Основната болест на бюджета за момента се дължи на грешно планиране и надценена приходна част според анализаторите на финансовото министерство. В хазната е планирано да влязат 2 млрд. лв., които няма как да бъдат събрани. На базата на тези нереалистични цифри са и разходите, затова те са причина за отварянето на значителна дупка в бюджета. Те са по-високи от миналогодишните със 7,2 на сто, което прави превишение с 1,2 млрд. Най-зле върви събирането на ДДС - към 31 юли в хазната са влезли едва 48,8 процента от цялата сума, която трябва да бъде събрана до края на годината. Същото е положението и при акцизите - там изпълнението до юли е 50,1. По-добре са нещата при преките данъци и най-вече борчовете на фирмите, където са събрани 62,2 на сто от годишните им задължения.

Да се подобри контролът върху акцизните стоки и да се засили борбата с контрабандата, предлага Порожанов. Това е една от мерките за преодоляване на изоставането в събирането на приходите. В тази връзка всеки ден се правят срещи с ръководствата на митниците и данъчната администрация. Фискалният резерв към 31 юли е 8,9 млрд. лв., което дава възможност сравнително спокойно да се посрещнат плащанията по външния дълг на страната.

От ведомството на Порожанов са категорични, че е необходима актуализация на бюджета за 2014 г., с което да се компенсират намалените приходи и спрените средства по оперативните програми. Това би позволило да не бъде надминато ограничението от 3-процентен бюджетен дефицит за 2014 г. Министърът се ангажира около средата на септември да представи на колегите си законопроект за корекция на бюджет 2014 на базата на професионален анализ. Актуализацията обаче може да бъде внесена от следващото правителство в новото Народно събрание.

Порожанов: Няма сериозни намерения към КТБ

Към Корпоративна търговска банка /КТБ/ за момента има само заявено намерение за акционерно участие. Когато то бъде придружено с предложение, тогава вече имаме нещо конкретно. Това заяви финансовият министър Румен Порожанов във връзка със ситуацията с КТБ. Според него досега няма такъв сериозен интерес, въпреки заявения само устно интерес от виенски фонд, както съобщи премиерът Георги Близнашки.

Засега средносрочното забавяне на плащанията е в рамките на две седмици заради затворената банка, каза Порожанов. Министерството на финансите се интересува дотолкова, доколкото трезорът засяга цялата финансова система, поясни служебният министър. Цялата отговорност по законосъобразните и оперативни мерки за затворената банка са на БНБ. В момента централната банка прави съответните проверки. В рамките на закона институцията има право да разгледа всяко предложение за оздравяване на банката, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай