Данъчен гледа под лупа хазарта

Данъчен гледа под лупа хазарта | StandartNews.com

Новият зам. финансов министър Георги Търновалийски не се разделя с икона на Богородица

Поредният пловдивчанин влезе в изпълнителната власт. Назначението на Георги Търновалийски за заместник-министър на финансите на мястото на Кирил Желев е признание, че под тепетата са коват най-добрите кадри за държавното управление, коментираха съгражданите на новия зам.-министър.

Търновалийски е роден в близкия до Пловдив град Раковски, но от ученик заживява в областния център и макар последните години да е свързан със столицата заради работата си, постоянният му адрес остава под тепетата. Още повече че тук живее семейството му - съпругата му Паулина и двамата им синове, които го подкрепят безрезервно на новото му поприще в Министерството на финансите. За подкрепа на отговорния си пост Георги Търновалийски ще разчита и на своите приятели, за които казва, че не са много, но са истински и верни. Буквално от два дни е назначението на новия зам.-министър, който ще поеме хазарта и данъчните ревизори, но както сам казва, в предстоящата работа нещата не са му чужди.

Има подходящото образование и завиден опит като икономист в продължение на много години. Търновалийски е завършил елитната Търговска гимназия в Пловдив, а след това специалност счетоводство и контрол във ВИНС-Варна. Близо три години е работил по разпределение като икономист в КЦМ-Пловдив. През 1991 г. случайно прочел обява, че в данъчното търсят кандидати за работа и решил да се яви на конкурса. Спечелил мястото без проблем и така свързал живота си с налозите. Минал е през всички стъпала на служебната йерархия - инспектор, главен инспектор, данъчен експерт. От 2000 до 2003 г. е ръководил ДП "Център", а след това до края на 2005 г. е оглавявал отдел "Данъчни ревизии" в Териториалната данъчна дирекция в Пловдив. Със старта на Националната агенция по приходите от 1 януари 2006 година той бе назначен за териториален директор.

Месец по-късно пък му бе поверено ръководството на цялата регионална структура на агенцията, която обединява данъчните и осигурителните служби в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Смолян и Кърджали. През 2009 година ГЕРБ идва на власт и той е освободен. Уволнението обаче ни най-малко не се отразява на самочувствието му, той бързо печели доверие и се издига до заместник-кмет на община Пловдив. Дори на предишните местни избори бе и един от кандидатите за кмет на града. През миналата седмица Търновалийски депозира оставката си като общински съветник в местния парламент под тепетата, където от няколко години работи в полза на града. Междувременно преди година той пое и поста зам. изпълнителен директор на НАП в София, където също работеше до преди няколко дни. Търновалийски е категоричен, че в живота си е постигнал всичко сам и с подкрепата на семейството си. Признава обаче, че винаги с него е една икона на Богородица, която го е пазела в трудните моменти. Ликът на Божията е първото нещо, което сложи в новия си кабинет в министерството.

Засега семейството му няма да се мести при него в София, тъй като съпругата му има постоянна работа в Международен панаир Пловдив. Малкият му син Жулиен също не може да напусне града, защото му предстои последна година в Търговската гимназия. При татко си в момента е големият син на Търнавалийски Чавдар, който учи право в Софийския университет. При първа възможност обаче семейството се събира във фамилния апартамент под тепетата. Заедно ходят на почивка, предпочитат екскурзиите и излетите в Стара планина и Родопите. Георги Търновалийски пък обича да плува и понякога ходи на лов - хобита, на които се отдава, за да разпусне от натовареното ежедневие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай