Дамска ръка върти волана на транспорта

Дамска ръка върти волана на транспорта | StandartNews.com

Служебният министър мечтаела да стане прокурор като в американски филм
Николина Ангелкова е приятелка с футболните легенди Зидан и Бутрагеньо

Що за човек е съветникът на президента Николина Ангелкова, питам доста познати дни, преди тя да бъде назначена за министър на транспорта в служебното правителство.

Много е амбициозна, отговарят всички те, сякаш предварително са се наговорили.

"Моята лична амбиция е да успея да финализирам новата Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020", като балансирам приоритетите между железопътния и пътния сектор", казва Николина Ангелкова в отговор на първия ми въпрос с какво иска да я запомнят като министър. "Това е нещо наистина амбициозно, но смятам, че през следващите 2-3 месеца имаме шанса да се справим", казва тя и допълва: "Това е и моят основен приоритет в транспортното ведомство. Борим се да приключим благополучно и диалога с кредиторите на БДЖ, но това няма да бъде лесно. А аз искам да съм реалист", казва Ангелкова, преди още да я попитам за сложния казус с над половинмилиардния дълг на холдинга.

"Свикнах вече със задачите и ангажиментите", усмихва се Ангелкова. "За 2-3 месеца трябва да постигнем конкретни резултати. Може да приключим само 2-3 неща, но те да са видими и полезни за хората. Важно е

хората да съдят за мен и екипа по постигнатите резултати

защото сме се наслушали на обещания", коментира тя.

Наистина много амбиция и труд са необходими, за да извървиш пътя от Крумовград и Кърджали през София, Брюксел и Бостън до транспортен министър, пък макар и в служебен кабинет.

Николина поема по пътя на Живота в малкия Крумовград, където родителите й - учителка по математика и физика и строителен техник в Окръжно пътно управление, живеят на квартира. След две години се местят в Кърджали, където Николина завършва изчислителна техника в Техникума по електроника и електротехника в паралелка със засилено изучаване на английски език. Там работи на "Правец 16" и реди в бележника шестица след шестица.
През 1998-а я приемат право в УНСС.

"От 4-и клас все това си мечтаех", казва Ангелкова и сочи като "виновници" любимите си исторически книги и американските филми за адвокати факири, в които доброто винаги побеждава. Искала да стане прокурор, но когато влязла за първи път в съдебна зала, осъзнала, че Наказателното право не е мечтата на живота й. "Като започнах от 2-ри курс да работя в различни юридически кантори и се сблъсках с реални казуси, си дадох сметка, че моят идеализъм няма реализация в живота", спомня си Ангелкова. "Законите постоянно се променят, а промяната невинаги е обусловена от истинските нужди и

доброто невинаги побеждава, а балансът се губи

обобщава житейския си опит тя.

"Вярвам в Бог и се обръщам към него с молитви", разкрива душата си Ангелкова. "Вярвам, че човек, когато е открит и добър с хората, може да постигне много неща, че като върши добро, рано или късно то му се връща. Животът е кръговрат и позициите, на които сме сега, са ветровити - днес си министър, утре - не си. Затова е важно винаги да бъдеш човек и хората да те уважават за това", обяснява министърът и допълва: "Изключително съм благодарна на президента Росен Плевнелиев за доверието, което ми гласува, но не си правя илюзии, че съм родена за този пост. Всичко, което съм като човек, го дължа на родителите си Дида и Панчо и съм им много благодарна за подкрепата, която непрекъснато ми оказват. Късмет имам и с другите си родители - Фани и Митко, които много ми помагат за дъщеричката Далия. А на Христо - съпруга ми, когото срещнах в Бостън, съм благодарна за това, че продължава да ме търпи", казва министър Ангелкова.

Благодарна е и за възможността да присъства на Молитвената закуска на президента Барак Обама, където е впечатлена, че хора от всички раси и религии от целия свят искат да работят за каузата животът да става по-добър.
Министър Ангелкова

прави впечатление на щастлив човек

а най-голямото щастие я чака вкъщи. "Най-хубавата ми почивка е да гушна дъщеря си - 6-месечната Далия", признава Ангелкова. Заради многото амбиции и ангажименти тя съвсем скоро влязла в Семейната академия. Но явно й е харесало, защото е категорична, че не след дълго Далия ще си има братче или сестриче.

Иначе Ангелкова обича да си почива с книга или с чаша вино в ръка, или като експериментира с италианска паста в кухнята. Обожава да танцува и дори е играла народни хора, ръченици и латино танци - ча-ча-ча, салса и бачата.

Обича да чете историческа литература и мемоаристика, но от две седмици насам заляга с часове само над документи в министерството.

Интересува се от автори като Робърт Каплан, който й е бил професор в Харвард и е неин личен приятел. Изучавала е стила на бизнеса и принципите на управление на Ричард Брансън, който лично присъствал на един от курсовете в Бостън.
И - нещо странно, но факт. Николина Ангелкова се интересува от футбол. И не само следи мачовете на "Реал Мадрид", но и е много добър личен приятел с легендите на "Белия балет" Зинедин Зидан и Емилио Бутрагеньо. Нещо повече, Ангелкова обещава да доведе в България не само тях, но и самия президент на клуба и на фондация "Реал Мадрид" - магната Флорентино Перес. Кога и как ще стане това - служебният министър обеща да разкаже скоро специално за читателите на "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай