Цветанов обяснява пред НС за взривовете при Петолъчката

Цветанов обяснява пред НС за взривовете при Петолъчката | StandartNews.com

София. Следващата седмица вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов ще се яви в Народното събрание и ще представи информация за взривовете край пътен възел Петолъчката, съобщи председателстващият пленарното заседание Анастас Анастасов.

Цветанов не е в страната, на международна конференция е и затова няма възможност да докладва за взривовете през настоящата седмица, посочи Анастасов.

Зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов отново представи предложението на парламентарната група за изслушване на вътрешния министър, което предвижда освен обичайно изявление да има възможност от страна на народните представители да задават въпроси. "Искаме да чуем от този, който е натоварен с отговорността по закон да контролира дейността по утилизцията на боеприпаси, да представи информация във връзка с взрива на 5 юни и какви действия са предприети. Повече от седмица представители на Министерството на отбраната се опитват да обяснят тази ситуация, собственикът на фирмата обяснява, но не чуваме отговора на тези, които носят отговорност за унищожаване на боеприпасите”, каза Ангел Найденов.

Това е първият случай след 1993 г., в който имаме толкова много пострадали, включително загинали, допълни той. Повече от седмица ние не виждаме представител на МВР, не знаем къде е министърът на вътрешните работи, но настояваме да чуем отговори, подчерта Найденов. Предложението беше отхвърлено.
Павел Шопов от „Атака” поиска прегласуване, но и вторият път предложението за изслушване на министър Цветанов с възможност за народните представители да задават въпроси не се прие.

Междувременно от Министерството на отбраната съобщиха, че от днес над 140 военнослужещи от различни формирования на Сухопътните войски започват прочистване от невзривени боеприпаси и взривни остатъци на територия в радиус до три километра от мястото на инцидента. Те ще действат от външната страна на „Производствено-складова база за боеприпаси   - Стралджа – Мараш” до 29 юни 2012 г.

Със заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов е създадена организация за оказване на помощ на държавната и местната администрация по ликвидирането  на последствията от взрива в складовата база на частната фирма „Берета Трейдинг”  ООД в района на  гр. Стралджа, област Ямбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай