Чобанов увери, че няма да има актуализация на бюджета

Чобанов увери, че няма да има актуализация на бюджета | StandartNews.com

София. "Не смятам, че ще се наложи актуализация. Целта на изпълнението на бюджета е да се изпълни такъв, какъвто е. През първите два месеца имаме някои сигнали за известно забавяне на износа към трети страни, както имаме съответно и забавяне на вноса съответно. Те са еднократни явления според нашия прочит на ситуацията и към момента не влияят на цялостната прогноза за годината", заяви министърът на финансите Петър Чобанов.

Финансовият министър за пореден път представи социалните мерки, които са заложени в средносрочните документи като задължителните коледни и великденски надбавки за пенсионерите, социалните плащания за хората с увреждания и други.

Чобанов бе категоричен, че по време на срещата във Вашингтон със Световната банка и Международния валутен фонд не са водени разговори за предстоящото емитиране на облигации на международните пазари.

Той обеща да се използва швейцарското правило за увеличаване на размера на пенсиите, да се повишава минималната работна заплата, да продължат грижите за децата с увреждания и за осигуряване на допълнителен финансов ресурс за коледни и великденски добавки и за подпомагане на приемни семейства.

Министърът на финансите допълни, че ще бъдат заделени и 100 млн. лв. в бюджета за следващата година, които ще бъдат предназначени за великденски и коледни надбавки за пенсионерите. В НПР е поставен акцент за засилване на социалните аспекти на политиките, борбата с младежката безработица, подобряване на бизнес средата и намаляване на административната тежест, увеличаване на събираемостта на приходите, уточни Чобанов.

В инвестиционното направление на правителството през 2015 г. са предвидени отново 300 млн. лв. за общински проекти по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите", както и допълнителен лимит от 100 млн. лв. по отношение на държавни инвестиционни заеми, които да помогнат за успешното завършване на проекта „Транзитни пътища V". Mинистър Чобанов заяви, че основното послание, което отправят трите документа е, че правителството „продължава стратегията да прилага в действителност фискална дисциплина, която обаче да е съчетана и с ускоряване на икономическия растеж и да включва в себе си уязвимите социални групи и да води до намаляване на регионалните различия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай