Чобанов брани бюджета от вето

Министърът отива при държавния глава с разчетите за бизнеса и бедните

Чобанов брани бюджета от вето | StandartNews.com

София. Актуализацията на бюджета ще защитава днес пред президента Росен Плевнелиев финансовият министър Петър Чобанов, научи "Стандарт".

Двамата ще разговарят на четири очи днес следобед на "Дондуков" 2, като срещата е по инициатива на финансист номер 1. Той е поискал да разговаря с Плевнелиев и финансовите му съветници, за да аргументира важните точки в актуализацията. При държавния глава Чобанов ще влезне с разчетите за социалните плащания и парите за бизнеса, които трябва да се пуснат веднага. "Нека да обсъдят конкретните причини, които налагат актуализацията на бюджета, защото ако има вето кой ще бъде отговорен за забавените плащания", коментира и икономическият министър Драгомир Стойнев.
В последните дни преди ваканцията парламентът гласува окончателно актуализацията на бюджета. Но депутатите от БСП и ДПС получиха указания да са в готовност по време на почивката си. Предупреждението от ръководствата на партиите дойде заради опасността Плевнелиев да наложи вето на новия бюджет. "Готови сме за извънредно заседание на парламента", коментираха депутати. И дадоха да се разбере, че отново ще гласуват "за" актуализацията. Но уточниха, че преди да влезе в пленарна зала, ветото трябва да мине и през съответните комисии. Така от ваканцията на народните избранници ще бъде отрязана седмица.


В същото време социалният министър д-р Хасан Адемов коментира, че евентуално вето върху ремонтирания бюджет ще забави с два месеца реализацията на важни социални мерки. Семействата на деца с увреждания ще загубят 56 лв. от това, че няма веднага да влязат в сила увеличените месечни помощи от 189 на 217 лв. Работници и служители ще бъдат лишени 2 месеца от ваучери за храна. Други 8 млн. лв. за пазара на труда ще бъдат договорени със закъснение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай