Чиновниците в МВР без ранно пенсиониране (ОБЗОР)

Чиновниците в МВР без ранно пенсиониране (ОБЗОР) | StandartNews.com

София. Чиновниците в МВР да станат държавни служтели и да не се ползват със специалния статут, който имат полицаи и пожарникари, предвижда реформата в системата. Целта е по този начин да се намали броят на служителите в силовото ведомство, които излизат по-рано в пенсия и ползват куп привилегии.

"Счетоводители, юрисконсулти, администрацията от международната дейност трябва да излязат от специфичния режим по Закона за МВР и да започнат да се подчиняват на Закона за държавния служител", заяви пред журналисти МВР шефът Веселин Вучков. Той съобщи още, че предстои административният апарат във ведомството да бъде намален с 30 до 50%. От стенограмата на заседанието на правителството става ясно, че ако има пречка сегашните чиновници в МВР да бъдат преустроени като държавни служители, то от определена дата новите назначения вече ще са с променен статут. Така чиновниците, които не са подложени на стресова и тежка работа, ще излизат в пенсия наред с работещите при трета категория труд. За 2015 г. тя е 60 г. и 8 мес. за жените и 63 г. и 8 м. за мъжете. Докато за полицаи и пожарникари се изисква единствено да са навъртели 25 г. стаж, от които 18 г. в системата.

С промяната в статута администрацията в МВР ще бъде лишена и от 20 заплати при пенсиониране. Вместо това като държавни служители те ще получат само 6 заплати. "Цел на реформата ще бъде също да се въведе еднотипна служба в МВР, ДАНС, ДАТО и разузнавателните служби", съобщи още министър Вучков. По думите му така ще се премахне непрекъснатото напрежение между тях заради неравнопоставеност. На 12 януари ще представим реформата за началото на мандата, обеща Вучков.
Мила Кисьова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай