Червени пренареждат листите във Фейсбук

В Перник са комсомолци срещу ветерани, стари муцуни взеха връх в Плевен

Червени пренареждат листите във Фейсбук | StandartNews.com

Социалисти по морето готвят епизод 2 на "15/15"

Листите не са това, което са. Социалисти от цялата страна се канят да обърнат подредбата на кандидатдепутатските списъци с краката нагоре. И отправят многозначителни позивни във Фейсбук досущ като най-известната реплика от култовия сериал "Туин Пийкс".

Преференциалният вот в новия изборен кодекс по време на евроизборите демонстрира нагледно как 15-ият в листата на БСП Момчил Неков стана евродепутат. И измести с малко над 30 000 гласа дори соцлидера Сергей Станишев. На 5 октомври по време на предсрочния парламентарен вот в червените редици се стягат за сезон 2 на случая 15/15. При парламентарните избори водачите на листи са почти бетонирани. Но дори и те не са 100% сигурни депутати, коментираха експерти. Ако друг кандидат получи половината от гласовете за партията като преференция, то автоматично става пръв. При останалите в листата прагът е 7 процента. Или образно казано, ако за формацията има 10 000 гласа в регион, то 700 гласа преференция за кандидат го пращат напред.

В понеделник вечерта плевенски социалисти скочиха срещу листата си, докато в Благоевград два червени лагера разпъваха на кръст определения за водач бивш външен министър Кристиан Вигенин.

Ропот срещу номинациите за кандидатската листа на БСП се надигна от общинската структура в града на Панорамата. Причината - предложенията на червените се оказаха сериозно неглижирани на заседанието на областния съвет. В Плевен смятат, че тясна групичка техни съпартийции се самоподредили на избираемите места за депутати. Засега е сигурно мястото на Румен Гечев за водач. Номинирани за второто и третото място с тайно гласуване са досегашните депутати Васил Антонов и Петър Дулев. Следващите 2 места са за коалиционни партньори, а едва шести е предложеният от плевенчани Димитър Кочков, също народен представител допреди месец. Антонов е бивш шеф на областната структура, а Дулев - бивш кмет на Белене.

"Не мога да повлияя на Висшия съвет какво окончателно решение да вземе, но ако иска да има силна листа в Плевен, трябва да я огледа внимателно. Ако иска да угоди на щенията на няколко човека, е друг въпрос", заяви видимо недоволен общинският председател Цветко Цветков. Той посочи като алтернатива на "старите муцуни" в партията млади хора от тяхната общинска номинация, между които са досегашният областен управител Илиян Йончев, Ева Маринова, управителката на офиса на Илияна Йотова и дори младият виенски мениджър Иван Петров.

По същото време Георги Кадиев открито призова във Фейсбук съпартийците си да дадат отпор на "Позитано" 20 с преференциален вот. Доскорошната депутатка от Хасково Жара Пенева също обяви в социалната мрежа, че водачите не са непоклатими и дори първите в листите могат да бъдат изместени. Пенева няма да участва в предстоящата изборна надпревара. Социалистката потвърди за "Стандарт", че съвсем умишлено не е попълнила документите си за подреждането на листата въпреки номинациите си. Според нея БСП ще може да вкара най-много трима депутати от Хасковски регион от общо 8 мандата. Нейната прогнозна листа за най-достойните червени депутати от 29-и МИР е на първо място излъченият вече за водач зам.-министър по околната среда в кабинета "Орешарски" Чавдар Георгиев. Като втори в парламента по достойнство според Пенева трябва да влезе шефът на общинската червена структура в Хасково и зам. областен управител в момента Иван Станчев. А на трето място като бъдещ депутат тя вижда един от двамата най-силни активисти на партията столетница в Димитровград, шефа на общинската структура Петър Димитров или пък заместника му Тодор Тодоров. Според Пенева обаче трябва в предстоящата информационна кампания за изборите да се наблегне още по-сериозно върху разясненията за преференцията.

Твърде горещо е и по морето в червената централа. Както и да пренареждат листата от "Позитано" 20, активистите във Варненско ще се надцакват с преференциален вот. Челният сблъсък е между бившия градски лидер Борислав Гуцанов и областния председател и доскоро организационен секретар на Столетницата Красимир Янков. Двамата бяха отстранени от Изпълнителното бюро на БСП по решение на председателя на партията Михаил Миков. Янков е на второ място в листата и изпреварва Гуцанов, който е трети. Водачът Ангел Найденов беше определен с решение на Националния съвет на партията. Негласно бившият военен министър е определен за омиротворител между двата червени лагера там. С тайно гласуване градската конференция на 13 август безрезервно постави на първо място Гуцанов в предложенията си до областния съвет на левицата, припомни градският председател доц. Лидия Петкова, номинирана тогава на второ място. Известната лекарка си е направила отвод след това при подреждането на листата, за да имат преднина младите хора, научи "Стандарт". Варненските социалисти въобще не крият, че са недоволни от този вариант - Борислав Гуцанов да е трети, потвърди доц. Петкова. Не е изключено подреждането в първата петица край морето да бъде променено, тъй като представител от гражданската квота е и проф. Анелия Клисарова - доскорошен просветен министър.

Дори в Перник, където няма противодействие срещу водача Валери Жаблянов, се усеща напрежение. Там младежите искат пръв да е Станислав Владимиров и са категорични, че ще гласуват преференциално за фаворита си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай