Червени династии в схватка за кмет на София

Червени династии в схватка за кмет на София | StandartNews.com

Столичните социалисти избират между Михаил Мирчев и Жени Живкова

Интриги на "Позитано" и "Леге" бавят кастинга за кандидати

Модният дизайнер Жени Живкова срещу професора по социология Михаил Мирчев. Между тези две номинации за кандидат-кмет на София най-вероятно ще избират делегатите на Градската конференция на БСП през юли. Сагата с излъчването на конкурент на Йорданка Фандъкова вълнува столичните социалисти от началото на годината. Още в края на януари сред членовете и симпатизантите бяха пуснати 12 000 анкети. Резултатите показаха, че най-желани са народният представител Корнелия Нинова, лидерът на БСП-София Калоян Паргов и бившият вицепремиер и кмет на Благоевград Костадин Паскалев. На челно място изскочи и името на Борислав Цеков, някогашен царски депутат, бивш помощник-омбудсман и настоящ шеф на сдружението "Модерна България". Вътрешнопартийното допитване обаче увисна, след като Нинова и Паскалев си направиха самоотводи, а Паргов поиска да се концентрира върху партийната работа. В този момент около централата на "Леге" за кратко се завъртя името на ексдепутата Петър Курумбашев. Разговорите с него, изглежда, са ударили на камък, тъй като и името на самобитния кукувец беше свалено от дневен ред.
"Кандидатът на БСП за кмет на София няма да е безумец или луд, който се хвърля с главата надолу.

Няма да е камикадзе!

Това ще е човек смел, отговорен, който знае цената на неговата кандидатура и поема тази политическа отговорност заради членовете, симпатизантите и заради БСП", отбеляза председателят Паргов.
Междувременно припламна и поредната вътрешна интрига. Националният съвет на партията прие изисквания за червените кандидат-кметове, ключовото от които е, че не могат да бъдат издигани хора, които два пъти подред са губили избори. "Решението е лично срещу мен. Не се сещам в друг голям град някой да е бил два пъти кандидат - извинете ме, ако не съм прав. Решението е дискриминационно и унизително", избухна Георги Кадиев във "Фейсбук". Той отстъпи на два вота от Фандъкова. Кадиев обаче припомни на съпартийците си, че през 2009 г. 12 от номинираните социалисти сами отказаха да влязат в обречената битка. "Аз глупав ли бях, че се наех с това?", попита язвително Кадиев и призова другарите да не мълчат повече.
В суматохата стана ясно, че сред номинираните от основните партийни организации кандидати набира сила Жени Живкова, също бивш парламентарист от левицата. Внучката на Тодор Живков напоследък страни от обществената сцена, а последната вест около нея бе представянето на пролетната й колекция "Провокативен декаданс". Стратезите от БСП-София се надяваха чрез нейната кандидатура да си върнат носталгично настроените избиратели и да възстановят разпадащото се твърдо ядро. Миналата седмица по пистата изненадващо се пусна и нов състезател. Проф. Михаил Мирчев, шеф на агенция "АССА-М", обяви, че приема хвърлената ръкавица.

Дали не съм малко нещо мазохист?

реторично попита социологът. И сам си отговори, че се захваща с кандидат-кметската кампания, за да провери "дали е възможно да се пребори медийната пропаганда за милата и спокойно обясняваща Фандъкова като успешен кмет" и да се разкрие корупцията в общината и защото се надява на интелигенцията в София да й се даде сила. По собствените му признания Мирчев е напуснал червената партия през 1990 г., но непрекъснато през годините експертно е консултирал и обучавал столичните социалисти. Неговият баща - проф. Стоян Михайлов, е бил секретар на ЦК на БКП през 70-те и 80-те години. Отстранен е от висшата номенклатура през 1988 г. заради персонални критики към Тодор Живков. Синът му - Стоян Мирчев, пък е най-младият депутат в групата на БСП. "При нас май наследяването в политиката става през поколение. Баща ни бе нависоко в политиката, аз съм отстрани, сега внукът тръгна в кариерата на политик като дядо си", заяви наскоро в интервю Михаил Мирчев. След кандидаткметския му скок обаче е очевидно, че всички поколения от династията Мирчеви са обсебени от политиката. Номинацията на социолога е посрещната с отворени обятия от софийския и националния председатели - Паргов и Михаил Миков, смятат източници от "Позитано" 20. На първо място задоволството им се дължи на обстоятелството, че от нищото изскочи ярка червена кандидатура от почетната родова аристокрация на партията. Мирчев досега е стоял извън калните борби по върховете на БСП. Радикалните речи и доброто познаване на социалистическата философия допълнително ще позволят на Мирчев да привлече вниманието на по-широк кръг леви избиратели, а също и на недоволните от управлението на ГЕРБ. Идеологическият уклон може да му изиграе и лоша шега в "синя София", където населението е доста по-заможно от другаде в страната и съответно по-прагматично. Негов минус е и липсата на управленски опит. Мирчев наскоро в интервю пред "А-specto" се нахвърли с критики срещу досегашното ръководство на Сергей Станишев. "БСП бе срината и стана като всички останали прокажени търговски партии в България", отсече той. Според него елитът на БСП живее заровен в тинята на реалността, а номенклатурната йерархия от горе до долу прекалено много се е обвързала с нечисти бизнеси. "Това е морална деградация, тотално деидеологизиране. За БСП това е фатално", заключава Мирчев. Странното е, че социологът сега

ще разчита на същия заровен в тинята и деградирал елит

да му гласува доверие за кандидат-кмет на столетницата и няма нищо против да ги представлява във властта. С първите си анонси той си отваря два фронта - един срещу десницата, а друг вътре в партията, където в момента и без това спорът за близкото минало и взетия курс плавно прераства в лични войни на високо равнище. Бъдещето ще покаже дали кандидатурата на Мирчев е "нож с две остриета". Историята учи, че покрай гарантираната загуба на кметския вот той може да се превърне в опасен противник за сегашното статукво на "Леге". През 1999 г. например Румен Овчаров, който дотогава бе непозната величина сред софийските партийци, се впусна в кметското състезание срещу Софиянски. Естествено загуби, но успя да използва натрупаната популярност сред членовете, за да седне веднага след вота на стола на тогавашния шеф на БСП-София Николай Койчев. По същия начин е възможно и скочилия в политиката професор по социология, независимо от предстоящата загуба, да набере скорост, достатъчна, за да оспори лидерството на бледия и неубедителен шеф на БСП-София Калоян Паргов. В същото време стана ясно, че Паргов е започнал тайни преговори с АБВ за излъчване на общ кандидат-кмет. Концепцията е левите сили да се явят с отделни листи, но да не разпиляват гласовете в надпреварата за кмет. Разговорите с хората на Георги Първанов обаче могат да се приемат подозрително на "Позитано" 20, където не гледат с добро око на колаборацията с отцепниците от АБВ. При напредване на консултациите не е ясно дали червената партия ултимативно ще настоява на излъчения от Градската конференция претендент /Живкова или Мирчев/, или техните имена ще служат за разменна монета при преговорите.

Съперникът на Фандъкова ясен на 20 юли

БСП има горчив опит от кметските битки в София след 10 ноември. Най-много пъти червените са побеждавани от Стефан Софиянски. През 1995 г. той с лекота печели срещу банкера от фалиралата по-късно ПЧБ Венцислав Йосифов, а 4 г. по-късно, още на първия тур, надвива Румен Овчаров. През 2003 г. Софиянски трудно успя да надделее над финансиста проф. Стоян Александров. Две години по-късно, в дебюта си на политическия тепих в София, Бойко Борисов побеждава червената юристка Татяна Дончева. На редовния вот през 2007 г. лидерът на ГЕРБ дублира победата си срещу бившия шеф на разузнаването Бриго Аспарухов, който остава трети. На последните две състезания Фандъкова пък с лекота надвива Георги Кадиев.
Сегашният кандидат-кмет на червените ще бъде избран на Градската конференция БСП на 20 юли. Кадиев вече предупреди, че закъснението ще бъде грешка, тъй като август е отпускарски месец, което означава, че предизборната кампания ще се провежда само през септември и октомври. С критиките и соловата си игра двукратният кандидат натрупа множество вътрешни врагове, които вече открито искат изключването му от партията. След внесеният от него законопроект за агитация на майчин език дори номинираният Михаил Мирчев препоръча в социалните мрежи по адрес на Кадиев: "Не го разкъсвайте на парчета. Просто го изгонете. А после спрете да му обръщате внимание...".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай