Частични местни избори: 2 от 3 за ГЕРБ, 1 за ВМРО

Частични местни избори: 2 от 3 за ГЕРБ, 1 за ВМРО | StandartNews.com

В частичните местни избори, проведени в три населени места в страната вчера, ГЕРБ спечели най-много гласове в две от тях.

Кандидатът на партията спечели безапелационно в директен сблъсък срещу БСП в частичните местни избори в село Орлинци, Община Средец, Област Бургас. 159 души са подкрепили кандидата на ГЕРБ Христинка Георгиева Шопова, която до момента изпълняваше временно длъжността на кметски наместник. За Светла Димитрова Симеонова, издигната от БСП, са гласували 33 души. До избори в селото се стигна, след като през септември заемащата поста кметски наместник Лиляна Ангелова подаде оставка, посочвайки за това лични мотиви.

В село Суходол, община Главиница, област Силистра, в кметската надпревара участваха кандидатите на ДПС Недрет Юсеин Алил и на ГЕРБ Абедин Нури Рушид. 191 от избирателите са гласували за кандидата на ГЕРБ, а 189 – за този ДПС. Пет са недействителните бюлетини за ГЕРБ и три за ДПС. Изборите в кметството се наложиха заради смъртта на предишния кмет Хамид Незир Рушид. Броят на избирателите в Суходол е 640 души.

В село Столетово, община Карлово, област Пловдив, Мирослав Колев, издигнат от ВМРО – Българско национално движение, печели кметските избори със 79% от гласовете. Независимият кандидат Андрея Радев, подкрепен от ГЕРБ, е получил 17%, а 4% са гласували за кандидата на БСП Стефани Тодорова. До изборите за кмет в Столетово се стигна, след като през март избраният през 2015 година Тодор Иванов, който бе издигнат от ГЕРБ, напусна поста.

Той подаде оставка след напрежение в селото, предизвикано от излизането му в платен отпуск, от който не се е върнал на работа в продължение на две седмици, без да уведоми никого. По данни на Общинската избирателна комисия гласоподавателите в селото са 644 души.

Избраните кандидати в трите населени места ще заемат постовете за около година, тъй като през октомври 2019 година ще се проведат редовните местни избори за цялата страна.

Зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов поздрави местните структури на партията, ангажирани с частичните местни избори в села Суходол, Столетово и Орлинци.

"Резултатите са най-категоричното доказателство, че когато се подхожда с отговорност към проблемите на хората, когато тези проблеми се познават, винаги може да се спечели тяхното доверие", допълни той.

"Искам да изкажа специална благодарност на жителите на село Орлинци, където постигнахме безапелационна победа над прекия си конкурент БСП. Хората в Орлинци показаха, че залагат на стабилността и разума пред популизма", посочи Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай