Бузлуджа като допинг

Бузлуджа като допинг | StandartNews.com

Социалдемократи и земеделци застанаха до БСП на събора

"Партия е печелила и губила. Била е в нелегалност и е имала цялата власт, но никога не се е предавала". С тези думи беловлас социалист успокоява скупчилите се до трибуната под Бузлуджа депутати и организационни работници. "Напред със Сергей и Мишо - десницата прахта ще ни диша", стихоплетства негов набор. Умърлушените физиономии на ръководството на БСП, отиващи си депутати и министри в оставка накараха хилядите червени симпатизанти да им вдъхнат кураж за предстоящата битка на 5 октомври.

На Историческата поляна своя прощъпалник като лидер направи Михаил Миков. Придружен от своя талисман - 7-годишната Яна от родния му град Кула, прясно избраният председател изпълни целия ритуал - обиколка на Бузлуджа, поход до връх Шипка и поднасяне на венци, отрупване с цветя на паметника на Благоев и първите социалисти, безброй ръкостискания и партийни обети. Миков се бе подготвил предварително и

имаше под ръка картички със своя лик

които надписваше. Почти навсякъде лидерът се движеше със своя предшественик и шеф на "Коалиция за България" Сергей Станишев. Червените мигновено обгърнаха Миков със същата топлота и обич, които досега бяха запазени за предишния водач. Любимец на социалистите се оказа и останалият втори в битката за лидер Драгомир Стойнев, който също получи безброй прегръдки, признания и наставления от по-възрастните партийци.
Речта на Станишев бе ознаменувана с пускането на ято гълъби, а някои от присъстващите съжалиха, че сред публиката няма авгури - древноримски жреци, които гадаят по полета на птиците. "БСП е тук, БСП е

демократичната, социалната, лявата

партия в България, която никога няма да се откаже от нашата кауза", провикна се Станишев и 45-хилядното множество избухна в овации. Според него, през годините партията е доказала, че умее да съзидава, да изгражда България, държавността, инфраструктурата, да създава работни места, да се грижи за възрастните и да дава шанс на младите. "За годините, които сме били в управлението, сме направили много повече от всяка една партия в България, която е била на власт", допълни доскорошният соцлидер. Станишев каза още, че през последната година са направили много неща, но и много не са - поради липсата на достатъчна подкрепа от страна на избирателите. Той убедено посочи новия противник на левицата. "Сега сме свидетели на това, че вече има негласна коалиция между президента, ГЕРБ и ДПС и много други сили се присламчват към тях. Тази коалиция не е официална, тя е израз на задкулисието, тя е сделка, сделка за икономически и политически интереси на гърба на хората и за ваша сметка. Няма да допуснем те да ограбят България", зарече се шефът на европейските социалисти, след което символично предаде щафетата на приемника си.

"България е разделена от прехода, в който капиталът трупаше, а трудът оцеляваше. България е разделена на поколения и БСП има един дълг, да обедини българските граждани под знамето на лявата идея, под знамето на интересите на българските граждани", отбеляза в словото си Михаил Миков.
Юристът призова партийните членове към обединение.

Октомври не е бой последен

Октомври е битка по пътя, битка за една по-добра България, битка за едно по-отговорно БСП и аз съм убеден, че тази битка ще я спечелим", заключи Миков.

Впечатление направи отсъствието на немалка част от партньорите от "Коалиция за България" на фона на плановете на "Позитано" 20 да се съкрати силно левият съюз, като изчисти фантомите. На трибуната блестяха лидерите на БЗС "Александър Стамболийски" Спас Панчев и на партия "Български социалдемократи" Георги Анастасов. "Сега отново сме изправени пред заплахата за реставрация на реакционния режим на ГЕРБ и всичко това, което направихме за краткото управление, за едната година ще бъде ликвидирано и ограбено", заяви Анастасов.
На събора на Бузлуджа премиера направи и новата лидерка на Младежкото обединение Вероника Делибалтова. "През последната година ние се изправихме срещу капитали и срещу монополи, опитахме се и създадохме повече възможности за младите хора, доказахме, че нашите символи не дрънкат в джобовете ни, а са в сърцата ни, така както и Стефан Данаилов завеща", заяви Делибалтова, след което заведе комсомолците на тренировка по пейнтбол. 45 хиляди социалисти от цялата страна опитаха всячески да надъхат своите избраници, които в края на празника гледаха далеч по-ведро.лата страна опитаха всячески да надъхат своите избраници, които в края на празника гледаха далеч по-ведро.

Атомни закачки под върха

На събора шпаги кръстосаха настоящият и бившият енергиен министър. Дуелът между Румен Овчаров и Драговир Стойнев започна ден по-рано, когато предшественикът му отправи остри критики към градежа на атомен реактор на "Уестингхаус" в АЕЦ "Козлодуй". Овчаров призова БСП да се разграничи от проекта, ако не иска да понесе тежки негативи, и нарече министъра в оставка "продукт на корпоративни интереси". "Трябва да развиваме ядрената енергетика и ние се гордеем с нея. Както можем да говорим и за разширяваме на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", така и за строежа на АЕЦ "Белене", отвърна Драгомир Стойнев на Бузлуджа. Според него в следващите 20-30 г. България ще има нужда от нови мощности, защото сегашните остаряват. По думите на Стойнев, за една година се реализирани 2 проекта, които ще привлекат близо 8 млрд. лв. чуждестранни инвестиции и ще създадат десетки хиляди работни места. "Румен Овчаров да говори за морал и промяна, малко ми е като виц. Приятелският огън в БСП е нещо нормално и не му обръщам внимание. Всички знаем в крайна сметка кой е Овчаров", отсече икономическият министър. Овчаров на свой ред пък репликира: "Мен на морал са ме учили Яне Янев и Николай Бареков. Някои хора изпаднаха в позиция да защитават очевидно небългарски интереси и в същото време да се представят като лидери на БСП", намекна бившият лидер на БСП-София. На историческата поляна Овчаров демонстративно бойкотира официалната трибуна и са разхождаше сред множеството.

Симов грабна приза "Георги Кирков"

Журналистът от в. "Дума" Александър Симов грабна голямата награда за лява публицистика на името на Георги Кирков-Майстора. Призът му бе връчен от лидера на БСП Михаил Миков. "Получих единствената награда, която някога съм искал. Благодаря на всички за подкрепата, критичните бележки и вдъхновението", заяви лауреатът. "След тази последна година на омраза, след тази последна година, когато се опитаха да сатанизират левицата, аз установих нещо за себе си. Аз съм не само ляв човек. Аз съм не само социалист до мозъка на костите си. Аз съм бесепар и никога няма да спра да се гордея с това", отбеляза публицистът от "Дума" в речта си от трибуната. Според него хилядите социалисти ще бъдат на върха много след като от временните герои и господари на днешната епоха остане само бележка под линия в учебниците по история.

92-годишен писател стигна през римски мост

92-годишен писател от откъснатото от света родопско село Бойково премина през стар римски мост, за да стигне навреме на връх Бузлуджа. Борис Гърнев живее в Пловдив, но от ранна пролет до късна есен е на вилата в планината. Страшният порой в края на миналата седмица, който събуди свлачищата в родопските села, не уплаши червеното му сърце. Гърнев тръгнал към Пловдив рано сутринта в петък. Когато разбрал, че пътят е пропаднал, той се сетил за стария римски мост.

Оказало се, че съоръжението, оцеляло десетки векове, и сега е удържало напора на стихиите. А местните хора отново го използват, когато са в най-голяма нужда. По стария римски път минавали и коли. Една от тях закарала Гърнев до Пловдив. А в събота сутринта той успешно стигнал при своите на Бузлуджа. "Няма бедстващи горе, в беда са само тези, които са останали долу, в низините", мъдро заключил 92-годишният писател. Той е уверен, че лошото вече е минало, а занапред ни чака само светло бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай