Бутнаха президентското вето за отбраната

Бутнаха президентското вето за отбраната | StandartNews.com

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за отбраната и въоръжените сили. Това стана със 131 гласа „за", 71 „против" и 20 „въздържали се". 

Законопроектът бе приет на второ четене на 27 септември. С него се въведоха изисквания при назначаването на постоянен секретар на отбраната, като съгласно приетия закон на този пост се назначава държавен служител с професионален опит не по-малко от 8 години и 4  старши ранг. Другото изискване, срещу което президентът възразява, е началникът на отбраната да е изпълнявал ръководна длъжност в държавна администрация не по-малко от 3 години, от които не по-малко от 1 година в Министерството на отбраната. Поради ветото на държавния глава от 6 октомври депутатите разгледаха промените наново. Ветото вече бе преодоляно от Парламентарната комисия по отбрана.

БСП застана зад Румен Радев. "Правите го само, защото сте вечна опозиция", контрираха управляващите. Председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов зави, че няма нищо лошо да има висш офицерски състав. „Нима всичко трябва да става на тъмно? С този акт ще дадем видимост на процесите, които текат във въоръжените сили. Не искаме НС да абдикира от възможностите си. Напротив, то трябва да има възможности, осигурени по един законов, правов ред", посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай