БСП: Законът за приватизация обслужва интересите на олигарси

БСП: Законът за приватизация обслужва интересите на олигарси | StandartNews.com

Абсолютно основателно вето по Закона за приватизацията, което ние подкрепяме. Гласували сме против него. Той е тежко лобистки и обслужва интересите на определени олигарси. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

На въпрос за кои олигарси говори, Нинова коментира, че въпросът е принципен - против такива текстове, които облагодетелстват частни лица за сметка на обществения интерес.

По думите на Нинова единственият начин да отпаднат от закона спорните текстове е да се подкрепи ветото на президента Румен Радев. Тя призова ГЕРБ и останалите парламентарни групи да гласуват ветото. В противен случай, ако то бъде отхвърлено, БСП са подготвили жалба, с която ще сезират Конституционния съд.

Корнелия Нинова призова управляващите да организират извънредно заседание на Народното събрание във ваканцията, за да бъде приключен въпросът. Тя посочи, че вероятно ГЕРБ обмислят законът да не действа със задна дата, да отхвърлят ветото, и да внесат нови поправки в закона. И допълни, че ако заседание не се инициира със задачата ще се заеме левицата.

Лидерът на БСП коментира и темата за кризата с животновъдите в Ямболско като каза, че действията на управляващите поне в началото са били незаконни и трябват да понесат отговорност.

Според Нинова институциите са унищожили частна собственост без да са връчили документ, нахлули са в частна собственост без заповед, а заравянето на убитите животни води до опасност от разнасяне на епидемия.

Поради това днес левицата ще внесе сигнал от 11 страници в прокуратурата, за да се установи има ли извършени закононарушения в работата на институциите по овладяване на ситуацията.

БСП ще установяват и дали има нарушени човешки права на засегнатите стопани. Ако намерят данни за това ще сезират европейските институции и ще отнесат въпроса към съда в Страсбург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай