БСП забранява съюза с АБВ (ОБЗОР)

БСП забранява съюза с АБВ (ОБЗОР) | StandartNews.com

"Позитано" спуска служебно ръководство на местни бунтари

Ръководството на БСП ще забрани коалициите с АБВ за местния вот. Това стана ясно след заседанието на Националния съвет на червените вчера. Тон за коалиционна политика на партията ще дава "Позитано" 20 на базата на критерии и стандарти за лява политика. Отсега се знае, че социалистите няма да имат право да се коалират с десни партии или "партии във властта". Второто автоматично пресича по места съюза с партията на президента (2002-2012) Георги Първанов. Най-вероятно на 4 април БСП ще свика заседание на конгреса си. На него ще бъдат гласувани и промени в устава на партията. От БСП планират там, където партията има слаби резултати или конфликти в структурите, от централата на партията да се назначава "служебно ръководство". Една от целите му ще бъде да спре съюзите по места с АБВ. Спорен момент в устава на червените е може ли от "Позитано" 20 да прекъсват мандат на общински съвет. За по-добро прилагане на устава си социалистите ще гласуват и устройствен правилник за прилагането на нормите му. За затягане на редиците пленумът на червените препоръчва ограничаване и преодоляване на вътрешнопартийните конфликти. Местните организации ще имат право да редят листи, но едновременно с това се прилагат принципите на "ясна субординация при функционирането на партийните структури". "Местните избори се провеждат в над 260 общини, но това не означава, че трябва да се правят съюзи само за да се спечелят. Важни са и средствата, не само целта", заяви след пленума председателят на БСП Михаил Миков. По-рано при закрити врати Миков казал на своите, че за "БСП е важно да запази политическата си идентичност пред това да има резултати в 4-5 общини". Членове на пленума посочиха текст от документа, че "БСП трябва да се утвърди като лява социалистическа партия". Червените са решени да променят и медийната си политика, като за целта препоръчват на своите по-широко участие в социалните мрежи. В документите е записано и "предприемане действия за по-широка комуникация чрез телевизионен канал". В подробния план за работа на "Позитано 20 до май месец обаче няма яснота дали соцактивът ще се сдобие със собствена телевизия. До конгреса през април ще има "промени в механизма за разпределяне на държавната субсидия", както и финансирането на структурите по места със средствата от членския внос.

Десятък за пленума

20% от парите, събрани от членски внос в БСП, ще отиват за основните партийни организации. 60 на сто от средствата ще бъдат за местните съвети, 10% за областните, а Националният съвет на БСП ще получава 10% от членския внос. От декември миналата година БСП въведе прогресивен членски внос. По 10 стотинки на месец плащат най-бедните с доход до 150 лв. А депутати и кметове дават 10% от заплатата си.

Сергей събира актива в Пловдив

Соцлидерът Сергей Станишев инициира двудневен семинар по линия на Партията на европейските социалисти. Форумът е плануван за 30 и 31 януари в Пловдив, а лектори ще бъдат и ключови оратори от ПЕС. От няколко дни президентът на левицата в Европа е със свой сайт stanishev.eu, който ще има и английска версия. В интернет платформата са публикувани вече видеа и информации от европейския парламент и централата на ПЕС. Сайтът е свързан и с профилите на Станишев в социалните мрежи Фейсбук и Туитър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай