БСП внася Закон за смесена избирателна система

Социалистите искат "Бузлуджа" за 10 години

БСП внася Закон за смесена избирателна система | StandartNews.com

Националният съвет на БСП реши партията да внесе в Народното събрание предложение за промени в Изборния кодекс, предвиждащи въвеждането на смесена избирателна система. Ръководството получи подкрепа от 53 членове от общо 94, съобщи "Фокус".

Законопроектът предвижда запазване на конституционната рамка за числеността на народните представители, гарантиране на справедливо регионално представителство чрез запазването на 31 многомандатни избирателни райони, на които сега е разделена страната. От БСП предлагат запазването на минималната квота за регион от четирима народни представители за Народно събрание и шестима за Велико Народно събрание, като мярка срещу задълбочаващите диспропорции.

Социалистите предвиждат и два вида изборни бюлетини – една за пропорционален избор на кандидатите на партиите и коалициите иза мажоритарен избор. Съгласно законопроекта един кандидат на дадена партия може да участва и в двете листи, но само в границите на един многомандатен изборен район. Независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, може да участва само в една листа за мажоритарен избор. Промените в ИК предвиждат разделяне на 31 многомандатни райони на подрайони за мажоритарен избор, които трябва да са общо за страната половината от общия брой на народните представители - 120 за Oбикновено Народно събрание и 200 за Велико Народно събрание.

Във всеки многомандатен изборен район имa равен брой пропорционални и мажоритарни мандати. От БСП предлагат определянето на броя на мандатите по многомандатни изборни райони и границите на едномандатните райони се извършва от Централната избирателна комисия, а всеки избирател гласува за пропорционална листа и за мажоритарен кандидат. Промените предвиждат, когато избирателят е решил да упражни само част от правото си и е гласувал само за пропорционална, или само за мажоритарна листа, гласът му да се счита за валиден. Парламентарният избор се провежда едновременно и за пропорционалните, и за мажоритарните листи в един тур. Изборът се провежда в един ден. Предвидено е изключение и провеждане на втори тур, когато двама или повече мажоритарни кандидати са получили равен брой гласове. Законопроектът предвижда определяне на резултатите и разпределянето на мандатите, както и определяне на персоналния състав на Народното събрание.

Освен това Пленумът на БСП реши партията да поиска от държавата 10 години право на ползване на паметника "Бузлуджа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай