БСП търси подкрепа за сезиране на КС

БСП търси подкрепа за сезиране на КС | StandartNews.com

"БСП лява България" ще търси подкрепата и на други парламентарни групи, за да сезира Конституционния съд (КС) за приетия от депутатите текст общините да могат да теглят безлихвени заеми от държавния бюджет, ако изпитват финансови затруднения. Това заяви пред БНР народният представител от левицата Георги Търновалийски.

"Ние ще разговаряме с друга парламентарни групи, за да може да бъде атакуван този текст в Конституционния съд. От трибуната беше казано, че общините, които отговарят на критериите и трябва да бъдат финансово оздравявани, са няколко – може би пет-шест. Тогава, след като те са толкова малко, защо е нужно да правим изменения в Закона за публичните финанси, с което изменяме цялата философия на закона", аргументира позицията на социалистите той. 

Според Търновалийски в  приетите текстове трябвало да има разпоредби, които да гарантират, че общините няма да изпадат в такова финансово състояние, да има превенция. 

"Никъде в тези текстове няма такива разпоредби. Води се – общината стига до положение на нужда от финансово оздравяване и нужда от такъв безлихвен заем, който за държавата не е безлихвен. Този ресурс, който е скъп за държавата, ще се ползва от общините, които са недисциплинирани, но в същото време липсва анализът кои общини имат нужда от такова подпомагане", заяви депутатът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай