БСП скочи на КЕВР заради цената на водата

БСП скочи на КЕВР заради цената на водата | StandartNews.com

БСП - София категорично се противопоставя на намерението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да повиши цената на водата в София за втори път тази година и го смята за необосновано и неприемливо. Както е известно, в началото на 2017-а беше реализирано увеличение с 18%. Сега КЕВР е готова да подкрепи искането на концесионера "Софийска вода" за ново повишение с над 9%.

БСП – София досега последователно е отстоявала становището, че концесията на "Софийска вода" в този вид е неизгодна за столичани. Съгласно европейското законодателство достъпът до вода не е услуга, а е основно право. Откакто водоснабдяването е отдадено на концесия цената на водата се увеличи 7 пъти, без реално да е подобрено качеството на услугата, без да е достигнато очакваното намаление на загубите и столицата да е изцяло водоснабдена и канализирана. Надлъгването трябва да спре!

Според Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги (ЗРВКУ) при предоставянето на тази услуга следва да се спазва принципа за всеобщ достъп и социална поносимост, казва БСП-София в декларация. - Тази социална поносимост е налице тогава, когато определената база минимално потребление на един човек в размер на 2,8 куб. м на месец, не надхвърля 2,5% от средния месечен доход на едно домакинство. Според данни на Института за икономически изследвания на БАН, при най-бедните слоеве и хората с увреждания и пенсионерите цената на услугата достига до 11,74% от доходите им. При такава ножица от допустимост 2,5% и реално заплащани стойности между 7-10% ние, от БСП - София не можем да останем безучастни. Защото тук не следва да са водещи само пазарните и търговските принципи, а трябва да бъде отчитана и социалната справедливост, която винаги е била основа на политиката на нашата партия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай