БСП се разсърди на ГЕРБ заради Сметната палата

БСП се разсърди на ГЕРБ заради Сметната палата | StandartNews.com

Депутатите на БСП се обидиха на ГЕРБ и напуснаха пленарна зала заради готвените промени в закона за Сметната палата. Както вече "Стандарт" съобщи, с новите текстове ще се даде възможност да бъде сменено ръководството на институцията в лицето на Лидия Руменова. Промените са подкрепени от ГЕРБ, РБ, АБВ и ПФ. Социалистите настояха Руменова да влезе в пленарна зала по време на обсъждане на законопроекта на първо четене. "Когато предстои да бъде уволнен един служител, следва той да е в пленарна зала. Виждам, че вие удобно сте пропуснали да го направите, разгневи се червеното острие. Чистката, която иска да прилага ГЕРБ, е на ход. Нека тези, които са на заколение, да присъстват", обърна се към мнозинството Мая Манолова.

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обаче се възпротиви. След караницата в пленарна зала все пак новите текстове минаха на първо четене. С тях се връща старият вариант за управление на Сметната палата от председател и двама заместници. Сегашният председател Руменова е с мандат от 7 години и бе избрана през април тази година от предното парламентарно мнозинство. Промяната в закона дава възможност за избор на ново ръководство.

Местан: Никой не може да обижда цял един етнос

Никой в парламента на европейска България не може да обижда цял един етнос - бил той турски, цигански, български или какъвто и да е. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан по повод на остро изказване на Валери Симеонов. "Кое създаде убеждението у нашите мургави сънародници, че всичко им е позволено, че всичко им е разрешено и че всички са им длъжни - да ги хранят, да ги обличат и лекуват безплатно? Този отговор има своя политически вектор", каза преди това съпредседателят на Патриотичен фронт.

Израел остава наш партньор

Въпреки че България е член на ЕС, ние няма да променим отношението си към страната. Това обяви в Пловдив посланикът на Израел Шаул Камиса Раз по повод решението на Европейския съд да извади Хамас от списъка с терористичните организации и на Европарламента да подкрепи процеса на признаване на Палестинската автономия за държава от 28-те държави в Евросъюза. България ще продължи да бъде стратегически партньор на Израел, бе категоричен дипломатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай