21:45 ч.

03.01.18

2 мин.

0

7

0

БСП се обяви срещу Истанбулската конвенция

от редактор |

БСП се обяви срещу Истанбулската конвенция

БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция - решението за присъединяване към определен международен договор е суверенно право на всяка държава. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в социалната мрежа "Фейсбук" по повод Истанбулската конвенция, която правителството предложи за ратификация на Народното събрание.


Нинова пише, че Изпълнителното бюро на БСП приело позицията, че партията не подкрепя ратификацията. "Винаги сме се борили против насилието над жени и деца. Организирали сме и сме се включвали в национални кампании в защита на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. И занапред ще отстояваме тези позиции. Но няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават : "страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете". Както и : "социален пол" и "включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола", пише лидерът на БСП.


От партията обръщат внимание, че при обсъждане на проекта на Конвенцията, тя получава нееднозначна оценка в Комитета на министрите на Съвета на Европа. "Именно поради това решението на Комитета на министрите за приемането на Конвенцията е формулирано като прието "без гласуване"(а не с консенсус), въпреки утвърдената традиция конвенциите да бъдат приемани с консенсус от всички страни членки. Очевидно поради това от откриването на Конвенцита за подписване през месец май 2011 до настоящия момент е ратифицирана от 28 от 47 страни членки на Съвета на Европа. От държавите членки на ЕС 17 са ратифицирали Конвенцията, а 11 не са.


Бихме отбелязали също, че принципно решението за присъединяване към определен международен договор е суверенно право на всяка държава. Няма автоматично задължение на държавите членки да ратифицират дадена конвенция. Изненадващо е внасянето на Конвенцията от правителството на Бойко Борисов на първото заседание на МС за 2018 и първото по време на председателството. Очевидно то разделя обществото, противопоставя партиите в коалицията и дори министрите на ГЕРБ на прага на председателството. Един от неговите приоритети, одобрен от кабинета Борисов, е консенсус. С това действие правителството прави точно обратното. То минира възможността да търсим единение по важни за народа ни въпроси и предлага теми, които създават напрежение и омраза. Призоваваме Правителството да оттегли решението си и то да не се разглежда в НС", пише лидерът на БСП в социалната мрежа.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 18:41 · 06.01.2018
Сега Нинова маже да покани Йотова на дуел да се разберат по мъжки,иначе взаимоотношенията им помежду май куцат.
Потребител · 14:55 · 05.01.2018
В момента г-жа Лъжа Б{А)ЛАМИРА президента и неговата институция! РАЗКОЛА в БСП стигна до президентството! Радев мълчи, но Йотова говори срещу него и БСП - Нинова.
Х · 16:53 · 04.01.2018
ЗНАЧЕНИЕ НЕ ЦНАЧЕНИЕ.ИЗВИНЕНИЕ ЗА ГРЕШКАТА.
Х · 16:51 · 04.01.2018
Г-ЖА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА КАЗА ПО ТВ,ЧЕ С РАТИФИЦИРАНЕТО НА КОНВЕНЦИЯТА НЯМА ДА СЕ ИЗМЕНЯТ КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.ИСКАШЕ ДА ВСЕЕ СПОКОЙСТВИЕ СРЕД ПЛЕБСА,НО НЕ КАЗА НАЙ-ВАЖНОТО,ЧЕ СЪОБРАЗНО ЧЛ.5 АЛ.4 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА,СЛЕД РАТИФИКАЦИЯТА КОНВЕНЦИЯТА СТАВА ЧАСТ ОТ ВЪТРЕШНОТО НИ ПРАВО И СЕ ПРИЛАГА С ПРИОРИТЕТ ПРИ КОЛИЗИЯ С НАШИТЕ ЗАКОНИ.ТОГАВА ДАЛИ СЕ ИЗМЕНЯТ ИЛИ НЕ К И ЗАКОНИТЕ НЯМА НИКАКВО ЦНАЧЕНИЕ!!!!!
Потребител · 15:00 · 04.01.2018
БСП-"Протегни ръка,спечели приятел"
Потребител · 14:54 · 04.01.2018
БСФП
БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ФЕЙСБУК ПАРТИЯ-ПАРТИЯ НА ЛИЦАТА И ТЕХНИТЕ СОЦИАЛНИ МОМЕНТИ.
СОЦИАЛИЗАЦИЯ ЧРЕЗ ФЕЙСБУК ОРГАНИЗАЦИЯ.
МОДЕРНАТА ПАРТИЯ.
ТИ КОПАШ-АЗ СПОДЕЛЯМ
Потребител · 11:23 · 04.01.2018
Госпожата се е притеснила да не би да я обяват за лице от трети пол, с тезисвои непрекъснати заяждания и протести.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент