БСП с 12 условия за коалиция

БСП с 12 условия за коалиция | StandartNews.com

Кирил Добрев ще води листата в Габрово, Недим Генджев 11-и в Шумен

София. 12 условия за бъдеща коалиция поставиха червените вчера. Социалистите приеха дузина "червени линии", от които няма да отстъпят при евентуално коалиционно управление след изборите.

На пленум на "Позитано" 20 те се обявиха за "конкретни и публично оповестени условия за участие в управленска коалиция". В останалите 11 точки са фиксирани прогресивното подоходно облагане, проектът "Южен поток", развитието на ядрената енергетика, "не" на добива на шистов газ, провеждането на реиндустриализация в страната, без двойно финансиране на частните здравни заведения, гъвкаво пенсиониране. В проекта на предизборната програма от БСП се обявяват срещу прилагане на икономически санкции срещу Русия.

Социалистите се обявиха за закриване на комисията по досиетата, защото е "паразитна структура". И предлагат Комисията по финансов надзор да се преобразува в държавен регулатор, който да регулира публичните средства от търговските банки. И още: "Държавата да излъчи свои представители с консултативни функции в управителните органи на банките, но с пълен достъп до информацията, с която те разполагат". В проектодокумента е заложено и "прогресивно корпоративно облагане според нормата на печалба", което бе разчетено като данък "богатство" за фирмите. Както и постепенно трайно съотношение 1/10 между минимален и максимален осигурителен доход.

Социалистите са озаглавили програмата си "БСП лява България: Възможно е!" /До 90% от българските граждани. И още в първия абзац червените посочват, че по-голямата част от българския народ отхвърлят "едноличната власт" на останалите 10 процента от хората в страната. Социалистите се обръщат емоционално и към своите членове и симпатизанти: "Знаем, че сме длъжници на много от вас, че има действия, с които сме ви разочаровали, въпреки че изпълнихме редица от поетите предизборни ангажименти". И още: "Искаме открита, а не задкулисна политика".

"БСП остава опора на републиканизма, парламентарното управление и социалната справедливост", пише още в предизборния документ. От Позитано 20 казват, че ще инициират "обществена дискусия по важните конституционни въпроси за собствеността и монополите, за по-силна регулация на банковия сектор, за баланса на властите и организацията на съдебната система".

На пленума вчера БСП утвърди и листите си за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Очаквано, Кирил Добрев бе одобрен за номер 1 в Габрово. Както вече "Стандарт" съобщи, д-р Таня Андреева е трета в листата във Велико Търново. А Десислава Терзиева под номер 3 в 24-МИР София. Любопитни допълнения са имената от движение "Модерна България" Борислав Цеков - осми в 24 МИР-София и Петър Кичашки под номер 21 в 25 МИР-София. Както и бившият главен мюфтия Недим Генджев, който е под номер 11 в листата на БСП в Шумен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай