БСП предлага мажоритарен избор със смесена избирателна система

БСП предлага мажоритарен избор със смесена избирателна система | StandartNews.com

БСП предлага да се пристъпи към въвеждане на мажоритарен избор със смесена избирателна система. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на разширено заседание на Националния съвет на партията. Тя посочи, че на днешния пленум ще бъде предложен проект за решение относно резултатите от националния референдум.

Нинова каза, че по време на кампанията са агитирали да се гласува на референдума и да се отговори с три "не" на поставените въпроси, но днес политическите сили трябва да се съобразят с волята на хората и призова за отговорно отношение към темата.

Нинова съобщи, че ще предложат и решение за промяна в БСП. Ще помислим на конгреса на 4 и 5 февруари да дадем пример за категорична промяна в партията, каза тя. Според Нинова трябва да се помисли и за нов съвременен вариант на лява коалиция. Ще предложим да приемем и нов устав на партията, добави тя, цитирана от bTV.

Лидерът на БСП отново декларира, че няма да правят кабинет в рамките на този парламент и ще върнат мандата за съставяне на правителство. Ако бъде връчен мандат на трета политическа сила и бъдем поканени, ще откажем включване в такова правителство, каза Нинова.

Тя заяви, че БСП няма да участва с конкретни предложения на партийни кадри във формирането на служебен кабинет от президента Росен Плевнелиев и от новоизбрания държавен глава Румен Радев.

Нашата цел са предсрочни парламентарни избори и тяхното спечелване, декларира Нинова.

ГЕРБ не са непобедими и ние доказахме това, заяви лидерът на БСП. По думите й резултатите от президентския вот са показали, че механичният сбор от партии не води до повече гласове, а е нужен директен разговор с хората.

Социалистите се поздравиха с победата на президентските избори на днешното разширено заседание на Националния съвет на БСП с участието на депутати, кметове, общински и областни председатели.

На пленума дойде и новоизбраният президент Румен Радев, за да благодари за подкрепата. Той отбеляза, че изминалите три месеца са му се сторили като пет години - толкова наситени със срещи, но и ползотворни. Вече не може да говорим за център и за флангове, а за целия български народ, който подкрепи нашите идеи и нашата борба, заяви той. Радев отбеляза, че до него в тази кампания е бил доказан силен и интелигентен боец като Илияна Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай