БСП подписа споразумение на междупартийно партньорство със Зоран Заев

БСП подписа споразумение на междупартийно партньорство със Зоран Заев | StandartNews.com

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обсъди с македонския премиер Зоран Заев двустранните отношения между България и Република Македония и перспективите на Западните Балкани за присъединяване към ЕС и НАТО. Двамата подписаха двустранно споразумение за партньорство между СДСМ и БСП.

"Оценяваме високо доброто сътрудничество между нашите две държави, откакто Зоран Заев е премиер. То е пример за добросъседство и приятелство", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на срещата. Тя подчерта, че добрите политически контакти трябва да допринесат в по-голяма степен за засилване и на търговско-икономическите връзки. „Най-високо салдо сме имали през 2011 г. В последните години то се движи между 400 и 700 млн. евро, което не отговаря на нашите възможности. Българските малки и средни фирми могат да намерят благоприятен пазар в Македония, както и македонските у нас. Трябва да направим всичко възможно, първата сесия на смесената комисия за икономическо сътрудничество да се състои до края на тази година, както и да насърчим работата на Македоно-Българската стопанска камара", подчерта лидерът на БСП.

„Изразихме пълна подкрепа за усилията на Република Македония за влизане в ЕС, както и готовност за сътрудничество, защото БСП осъществи присъединяването на България и познаваме процесите. Разговаряхме за срещата в София на 16 май на левите премиери, комисари и лидери на партии в Европа, която ще домакинстваме заедно с ПЕС", посочи Корнелия Нинова. Тя каза също, че акцент на срещата ще бъдат Западни Балкани. „Изразих мнение, че би било хубаво на нея да се обединим и да поставим два въпроса. Първо- перспективата за присъединяване към ЕС да не бъде само добро пожелание, а да се направи ясен график за започване на преговори и пътна карта с ангажименти и срокове. Разбира се, в този процес трябва да се отчита готовността на всяка една страна. Вторият въпрос, който предлагам да обсъдим на лидерската среща, е в бюджета на ЕС да се предвидят средства за мерките в социалния стълб и неговата реализация за намаляване на неравенствата, справедливо заплащане на труда, политиката за младежка гаранция и други. Г-н Заев ме увери, че подкрепя тези теми и ще се включи в лидерската среща", заяви председателят на БСП.

„В споразумението за сътрудничество и партньорство поехме взаимни ангажименти да полагаме усилия да засилим икономическите отношения между двете страни, да поощряваме сътрудничеството между парламентите на двете държави и в рамките на международните парламентарни структури", каза Корнелия Нинова. Тя добави, че чрез споразумението се стъпва на основни принципи на социалдемокрацията и европейските ценности. „Поехме взаимни ангажименти да насърчаваме политическите контакти между двете партии на равнище партийни органи, парламентарна група, местна власт, младежки структури, структури на жените. Първата инициатива ще бъде среща на кметове от БСП и СДСМ, на което ще бъдем домакин", каза също лидерът на БСП.

Корнелия Нинова подари на Заев икона на 200 години, изобразяваща Светите братя Кирил и Методий.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай