БСП пак иска отмяна на плоския данък

БСП пак иска отмяна на плоския данък | StandartNews.com

„Досега многократно предлагахме промени към една по-справедлива данъчна система, която да оставя повече средства за потребление в домакинствата, да вдигне оборотите на търговските дружества, а и да доведе до повече приходи в бюджета. Днес внесохме обновения законопроект за прогресивното облагане, който би трябвало да доведе до такъв тип резултати". Това обяви в предаването за лява политика „Червена линия" по радио Фокус председателят на БСП Михаил Миков.

Той добави, че законопроектът е коригиран, като е включено семейното подоходно облагане и за трето дете. Лидерът на БСП обясни, че всеки може да изчисли как ще се променят данъците му със създадения по инициатива на левицата електронен калкулатор на сайта на БСП. По думите му от прогресивното облагане ще спечелят хората с месечни доходи до 1800 лв., като това са 2,5 млн. български граждани или 90% от работещите. Според него със законопроекта на левицата се ощетяват само хората с изключително високи доходи - над 3000 лв. Миков заяви, че плоският данък е имал основания в условията на икономически подем, но във време на криза той удря най-бедните и задълбочава неравенствата.

Михаил Миков коментира и данъчната политика на управляващите: „Дясно правителство провежда дясна данъчна политика в интерес на много тясна прослойка от обществото". Според него плоският данък усилва неравенствата, а голяма част от българските граждани живеят все по-бедно.

„В крайна сметка, управляващите обещаха да не вдигат данъците, а първото нещо, която направиха, бе да отнемат 10% преотстъпен данък на хората на минимална работна заплата, което е 408 лв. годишно", допълни лидерът на БСП. Той посочи още увеличените цени на винетките, такси и др., с които управляващите товарят гражданите. „Товарят ги обаче еднакво, без значение от размера на доходите им. Това е и икономически нерационално, и несправедливо", каза още Миков.

Той даде пример с Румъния, където има прогресивно данъчно облагане и според доклада на ЕК има 17% увеличение на потребление за 2015 г., а в България има спад на потреблението, което в перспектива убива и пазара, и икономиката.

Миков обяви, че в левицата обсъждат и въпроса с данъчното облагане на лекарствата. По думите му има специалисти, които смятат, че една намалена данъчна ставка за лекарствата ще доведе до увеличаване на печалбите. „Аз обаче съм убеден, че ще намерим механизъм, а и държавата има такива механизми, с които при намаляване на данъка, ще паднат и цените на лекарствата. В тази връзка той посочи, че българинът плаща доста повече извън здравното си осигуряване в сравнение със средния европеец. Според него това е свързано и разбирането, че здравеопазването е стока, а не като конституционно защитена ценност.

Миков коментира още, че в цяла Европа през бюджета се разпределят средно около 50% от БВП, а в България ние сме на 37-38%. „Трябва да има плавно нарастване на тези средства, които се разпределят през бюджета, за да имаме по-силно държава - държава не само като регулатор, но и активен участник в икономиката", завърши Михаил Миков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай