БСП настоява за временна комисия за новия дълг

БСП настоява за временна комисия за новия дълг | StandartNews.com

БСП иска създаването на временна парламентарна комисия за новия дълг в размер на 16 млрд. лева. Това съобщиха депутати от БСП пред БГНЕС. И уточниха, че са инициирали подписка за това.

Социалистите настояват комисията да действа за срок от три месеца и да проучи документооборота и кореспонденцията на правителството или отделни негови членове във връзка с договора за дилърство, договора за агентство и акта за поемане на задължения за 8 млрд. евро. Това обясни Красимир Янков.

Комисията ще трябва да извърши проверка на разходите и основанието за извършването им при подготовката за изтеглянето на заема, както и да установи начина, по който са избрани банките, добави той. "Работата на временната комисия и резултатите от нея ще допринесат за прозрачността и ще потвърдят или отхвърлят неправомерното ограничаване на банките участници в процедурата", каза още Янков.

От БСП настояват и президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху ратификацията на договора за заем. Те ще изготвят конституционна жалба и ще направят опит да сезират Конституциония съд, ако той не го направи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай