БСП иска свободен достъп в парк „Лозенец”

БСП иска свободен достъп в парк „Лозенец” | StandartNews.com

Резиденцията била със специален статут, парламентът трябва да реши

Над 100 души се подписаха за час в подписката за осигуряване на свободен достъп на гражданите в парка на резиденция "Лозенец" в София. Инициативата е на кандидата на БСП за районен кмет на "Лозенец" Румен Георгиев. Сред първите подписали се вчера бяха кандидат-кметът на червените проф. Михаил Мирчев и водачът на листата и лидер на Столичната организация Калоян Паргов.

"Паркът трябва да бъде отворен и тук да се разхождат майки с деца, ученици, възрастни хора. Защо да не се направи арт център за родолюбие и да се провеждат концерти на открито", заяви Георгиев. Михаил Мирчев пък посочи, че градината на резиденцията е сред най-хубавите места в града, разположен на площ от близо 60 дка. "Тръгваме оттук, но има още много такива зелени места в столицата, които трябва да бъдат отворени за гражданите", допълни той. Социалистите настояват парк "Лозенец" да получи същия статут като парка на Военната академия. те предлагат зелената площ да бъде отворена от 6 часа сутринта до 21 часа вечерта.

Понастоящем паркът се стопанисва от Министерство на отбраната, но може да бъде наеман от частни лица. Еднодневното му ползване му струва 14 400 лв. за група над 500 души. Идеята за свободен достъп бе подкрепена и от Инициативен комитет начело с проф. Стефан Данаилов и акад. Гълъбов.

По-късно през деня Калоян Паргов и Румен Георгиев се срещнаха с началника на кабинета на военния министър Валерия Кардашевска. Представители на ведомството са заявили, че министър Ненчев е имал желание да позволи на столичани да се разхождат в парка на резиденцията, но понастоящем той е обект със специален статут. Статутът му може да бъде променен от Народното събрание. Ръководството на министерството се е ангажирало през септември да внесе в парламента съответната поправка. "Ще се борим докрай за интересите на лозенчани. Продължаваме с подписката, ако се наложи ще предприемем и други действия", каза пред "Стандарт" Румен Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай