БСП и ДПС без коалиция

При договор щяха да ни обвинят в парцелиране на властта, обясни Местан

БСП и ДПС без коалиция | StandartNews.com

София. Няма нужда от коалиционно споразумение между БСП и ДПС. Това категорично заяви лидерът на движението Лютви Местан. Ден по-рано същата позиция защити и соцшефът Сергей Станишев.

Повод бяха призивите на евродепутата Ивайло Калфин и червените избраници Янаки Стоилов и Страхил Ангелов за договор между двете партии зад кабинета "Орешарски".

Позицията на ДПС винаги е била, че правителството е експертно-политическо и споразумението за властта е неговата програма, припомни Местан. Според него тезата с липсващия договор е поредният измислен аргумент за критикуване на кабинета. "Нямам съмнение, че ако бяхме тръгнали с коалиционно споразумение, щяхме да бъдем обект на атака, че така парцелираме властта", каза лидерът на ДПС пред Би Ти Ви. Той оспори твърдението на Страхил Ангелов, че в движението е концентрирана твърде много власт. "Бих искал подобни тежки твърдения да се подплатят с езика на фактите и сред тези 17-18 министри би трябвало да видим колко са на ДПС, колко са зам.-министрите, областните управители. Трима министри гравитират около ДПС, дори двама от тях не са членове на движението (б.р. - Искра Михайлова и Мариана Георгиева). На езика на шегата казвам, че наши са всички, защото това е разликата между коалиционното парцелиране на властта и експертния характер на кабинета", каза Местан.

"Горчивата катранена чаша", която българските тютюнопроизводители са изпили след управлението на ГЕРБ, струва средно между 3500 и 4000 лева на най-бедните хора в България, каза Местан. Той коментира с "бла-бла" обвинението на Бойко Борисов, че лъже за причините за проблема с тютюнопроизводителите. "На мен тази наглост ми идва в повече. Аз съм син на тютюнопроизводители. Ръцете на 83-годишната ми майка още са катранени, защото се налага да помага на двете ми каки, които се прехранват единствено от тютюн", каза емоционално Местан. Според него създаденият проблем идвал от натиск върху производителите за по-ниски цени. Който идвал от тоталната либерализация в бранша - едно от пораженията, нанесени от ГЕРБ на тютюнопроизводителите. "Никъде по света производството на тютюн, който практически е една легална дрога, не е тотално либерализирано. Явно има нужда да бъде въведена частична регулация", каза Местан.

Междувременно пред Дарик радио аграрният министър Димитър Греков съобщи, че е започнала кампанията за изкупуване на ориенталски тютюни. Той също поиска регулация, отнасяща се до минимални изкупни цени и начален и краен срок на изкупуване на стоката. "Министерството не може да се намесва в отношенията между производители и търговци, но е необходимо те да работят заедно по коректен начин, защото зависят едни от други и догодина отново ще бъдат заедно на пазара", каза министърът.

Тютюнопроизводителите от Неврокопско плашат в петък да блокират за 2 часа пътя за Гърция и да запалят десетки бали с готова продукция. Те искат незабавен старт на изкупната кампания навсякъде и средната цена да не е под 6,50 лв. за килограм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай