БСП: Доводите на президента са политически

БСП ще свика извънредно заседание на Народното събрание

БСП: Доводите на президента са политически | StandartNews.com

София. Днес се проведе извънредна пресконференция на "Позитано" 20 по повод частичното вето на президента за актуализацията на бюджета.

От левицата заявиха: "За нас това не е изненада. Само че аргументите на господин Плевнелиев не са експертни, а политически. Внесеното вето за нас означава, че това са политически опити на президента да се намеси в бюджета, което не е негово правомощие."

"Не може да приемем обвиненията на непрозрачност или липса на диалог. Ако президентът е проспал бюджетната процедура, в нея бяха заложени възможностите да се комуникира. Имаше становище и на синдикатите, и на работодателските организации и те подкрепиха актуализацията. След срещата на министъра на финансите Петър Чобанов с президента огромните въпроси, които си задава президентът след това за нас са липса на експертен потенциал или злонамерен прочит", коментира Антон Кутев.

"Разпределението на средствата е в три направления – разплащане с бизнеса, социално плащане и подкрепа за фискалния резерв. И в трите направления има тежки дефицити от всички досега функции на президента, като човек, който назначаваше служебното правителство и като бивш министър. Не смятаме тази намеса на президента за добра демократическа практика". 

От БСП допълниха още, че въпреки очевидната некоректност на президента с тези му действия, техният ход ще бъде позитивен.

"Ние ще проведем нашите разговори и ще поискаме да се проведе извънредно заседание на Народното събрание", заяви Антон Кутев, народен представител на "Коалиция за България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай