БСП атакува задължителния вот

БСП атакува задължителния вот | StandartNews.com

Социалистите в парламента са внесли в Народното събрание промени в изборното законодателство. В законопроекта им се предлага да отпадне задължителното гласуване. Същото важи и за дистанционното и електронно гласуване. 

От левицата искат още да не се допуска съвместяването на избори и референдум в един и същи ден. 

"Предвиждаме промяна в задължението да гласуваш, т.е. да отпадне задължителното гласуван", обясни секретарят на ПГ на "БСП лява България" Филип Попов, цитиран от БНТ. Основният мотив на левицата е, че така не се гарантира тайната на вота. 

В момента в Изборния кодекс е записано, че "гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг". От левицата предлагат да се запише, че "гласуването задължително се извършва лично и представлява изпълнение на обществен дълг на гражданите, които имат право да избират".

"Предложили сме и да не могат да се провеждат референдум и избори в един и същи ден, а да са в два последователни неработни дни", каза Попов. 

В законопроекта на левицата се посочва, че по изключение избор и национален референдум могат да се насрочат и проведат в един и същи неработен ден. Да не се допуска произвеждане на избор и гласуване по национален референдум в един и същи ден, когато едновременно се провеждат повече от един вид избори или повече от един национален референдум, предлагат още социалистите.

Филип Попов обясни, че целта на тези изменения е да не се натоварва изборната администрация и да не се объркват хората. По думите му, на местните избори всеки девет от десет протокола са променяни, поправени, което води до съмнение за самия изборен резултат. Освен това, когато е съчетана с национални или друг вид избори, кампанията за референдума остава на втори план, смятат от БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай