Брюксел гледа дебатите за ВСС

Брюксел гледа дебатите за ВСС | StandartNews.com

Брюксел. Шефът на Еврокомисията Жозе Барозу и няколко еврокомисари може да проследят част от изслушването на кандидатите за членове на ВСС от парламентарната квота. За дебатите днес са информирани и всички председатели на групи в Европарламента. Дискусията ще се предава на живо по БНТ 2, БНР и в сайта на парламента parliament.bg/bg/vss_video. В английската версия на страницата на Народното събрание ще има симултанен превод на езика на Шекспир.

Срещата започва в 10,00 ч и се очаква да продължи около 10 часа, изчислиха депутати пред "Стандарт". За 11-членната квота на парламента в 25-членния ВСС има 17 кандидати. Самото гласуване на депутатите ще е на 26 септември.

Изслушването днес ще е в пленарната зала, за да има място за всички участници и гости. Очакват се всички началници в Темида, дипломати, представители на граждански организации.

Кандидатите ще бъдат изслушани по азбучен ред. След като представят концепциите си, депутати ще им задават въпроси. Темите, по които ще бъдат разпънати на кръст, са за натовареността на магистратите, как да продължи съдебната реформа, как да се подобрят дисциплинарната практика и правилата за атестиране на ВСС, обясни шефката на правната комисия Искра Фидосова. В заседанието освен депутатите от комисията думата ще могат да взимат и парламентаристи извън нея. Фидосова отбеляза, че най-важно е да се даде равен старт на всички номинирани.

Заради очакваната продължителност на дискусията ще бъдат направени няколко почивки.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай