Бойко за "Буда": Последни издихания на мафията (обновена)

Бойко за "Буда": Последни издихания на мафията  (обновена) | StandartNews.com

Брюксел. Премиерът Бойко Борисов нарече оповестяването на новите документи по делото "Буда" "целенасочена кампания" и "последни издихания на мафията, организираната престъпност и техните политически покровители".

В Брюксел пред кореспондента на БНР той заяви: „Сега сме 2013 година, говорят за 1996 година. БСП и ДПС са били толкова пъти на власт, ако те са имали и са знаели, и тези хора са били живи, защо не са го казали? Факт е, че най-големите доказани полицейски служби в света, не само са ме награждавали с ордени и медали, а в последните дни, ако щете дори всички с аплодисменти говорят за действията на службите, които аз реално ръководя и съм ръководил преди пет години. Нито една лъжа от всичко това, което се тиражира, ако имаше повтарям 0,0001% истина, те отдавна да са ме размазали при тази ярост, с която и виждате комбинации, които непрекъснато използват. Просто чакаха Спасов да умре, за да може да няма виновен, на практика. А той допреди един месец човека, Бог да го прости, е бил жив. Какви ги е забъркал или как, ще си ги отнесе тайните в гроба. Безспорно всички, които са се занимавали през този период с нас, „Ипон” дори имаше статии във вестници, беше второто НСО, защото ние се занимавахме с политически фигури”, каза Борисов.

Той посочи Зюганов, Ришков, Тодор Живков, по митингите, а след това идването на царя. „За идването на царя, ако проверите на Кеворк Кеворкян интервюто коя година е, ще видите откога се заговори. Те имаха контакти с мен, че като дойде за пред своите политически действия, ще работи с нашата охранителна фирма. Няма по-добър начин да следиш движението на подобни лица и кой се среща с тях, от това да контролираш шофьора и охраната, в случая. Защото представяте ли си какъв скандал щеше да е в момента и как щяха да се обясняват и сини, и червени, ако в единия случай са разследвали, по-точно наблюдавали, политически своите опоненти или примерно, когато дойде царят”, допълни премиерът.

По думите му сега се крият под глупостите си, които са сътворили тогава. „Защото нито една от тези информации нито е доказана, нито е вярна, нито, ако е имало, повтарям, една частичка истина от това, досега да не е излязла на бял свят. Повтарям, колко години бяха на власт? Ако е имало, то да са го направили. Ние завършваме премиерския си мандат – от Лондон до Белия дом, от Париж до Брюксел, навсякъде хората са ни оценили. Просто това им е последното издихание на мафията и на организираната престъпност, и техните политически покровители. И цялата им схема, която в момента искат да ни закачат”, категоричен е Борисов.

За участието на "Хизбула" в атентата в Бургас

При пристигането си за Европейския съвет в Брюксел Борисов поясни, че не се предвиждат обсъждания по темата за атентата в Бургас и участието на "Хизбула", но че ако му бъде поискана информация е готов да я даде на колегите си.

"Ако съветът поиска да ги информирам, ще ги информирам, разбира се. Иначе това си е наше вътрешно разследване. Това, което имахме като данни, ние сме го обявили чрез вътрешния министър. Както винаги съм казвал, и колко месеци оттогава, трябваше да се съберат достатъчно доказателства, за да може да се говори със степен на вероятност”, каза Борисов.

Той допълни, че в това отношение страната ни разчита много на ливанското правителство, на Канада, на Австралия, на всички, през които по един или друг начин въпросните лица са минали, стояли там, идвали в България, сменяли паспорти. „Брънката, която ми липсваше на мен, беше третият човек. ДНК-то му върху шофьорската книжка на един от извършителите ми даде основание да позволя вече с определена степен на вероятност да се съобщи информацията, която и вие самите настоявахте месеци наред да разберете. Сега Дейвид Камерън искал среща с мен и други колеги. Ако ги интересува, ще ги запозная”, посочи Борисов.

„Аз и в Белия дом, и в Лондон в присъствието на Дейвид Камерън и на американския президент съм казвал, че докато няма доказателства, които да могат по добър начин да показват цялата схема на движение, не бих коментирал дори”, допълни премиерът Бойко Борисов.

За бюджета на ЕС

Относно бюджета на ЕС за 2014-2020 Борисов коментира, че целта ни е да получим малко повече от това, което досега усвояваме от фондовете.

Бихме желали да бъдем включени и в програмите за справяне с младежката безработица, да бъде подпомогната по-нататъшната дейност по АЕЦ "Козлодуй", допълни премиерът. Той отбеляза, че България е финансово дисципилинирана държава и това го е изстрадал българският народ.

Парите, които страната усвоява от европейските фондове, отиват за инфраструктура, екология, административен капацитет. През България преминават пет основни транспортни коридора, това засяга всички държави в ЕС, това е средство за свързването на Европа с Азия, допълни Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай